Avokádo - nie len ako pekná izbová rastlina, ale aj bohatý zdroj minerálov

Zdieľať
Avokádo
Avokádo Foto: www.freepik.com

Ešte donedávna bolo avokádo exotickou plodinou, ktorú málokto poznal.

Dnes je však bežne dostať vo väčšine supermarketov a tak môžeme okúsiť jeho lahodnú chuť a využívať jeho priaznivých účinkov na ľudský organizmus.

Dokonca si môžete z kôstky avokáda vypestovať tiež peknú izbovú rastlinu.

Pôvodom sú avokáda z Južnej Ameriky, ale španielski kolonizátori sa postarali o ich rozšírenie aj na ostatné kontinenty. Najskôr sa objavili v Západnej Indii, potom na Kanárskych ostrovoch a niektorých ďalších ostrovoch v Atlantickom oceáne. Na začiatku 20. storočia boli založené rozsiahle avokádové plantáže v Kalifornii a dodnes je tento americký štát jedným z popredných dodávateľov avokáda. Na európsky trh sa dostávajú prevažne zo Španielska, alebo Izraela. Avokádo je vždyzelený strom z čeľade vavrínovitých, dorastajúci do výšky šiestich až dvadsiatich metrov. Zrelé avokádo je veľké 7 až 20 cm, má tmavo zelenú až hnedú farbu, vo vnútri je mäkké a svetlo žlté. Dužina by u zrelého kusu mala byť mäkká a dobre roztierateľná. Uprostred plodu sa nachádza 3 až 5 cm veľká kôstka, ktorá sa nekonzumuje. Na jednom strome vyrastie až 120 plodov, ktoré môžu vážiť podľa druhu avokáda od 100 gramov až po 1 kilogram.

Avokádo
Avokádo Foto: www.freepik.com

Je plné živín a vitamínov

Obsahuje 20 rôznych vitamínov a živín:

  • Vitamín K: 26% dennej dávky
  • Kyselina listová: 20% dennej dávky
  • Vitamín C: 17% dennej dávky
  • Draslík: 14% dennej dávky
  • Vitamín B5: 14% dennej dávky
  • Vitamín B6: 13% dennej dávky
  • Vitamín E: 10% dennej dávky
  • Obsahuje aj malé množstvo horčíku, mangánu, medi, železa, zinku, fosforu, tiamínu (B1), riboflavínu (B2) a niacínu (B3).

Pri nákupe avokáda je potrebné skontrolovať, aby na ňom neboli žiadne tmavé škvrny ani príliš mäkké miesta. Aj keď zrelé avokádo má byť mäkké, no nemá byť kašovité. V obchodoch sa častejšie stretneme s plodmi skôr nezrelými a tvrdými, ktoré sa nedajú použiť, pretože nezrelá dužina je horká. Ak si kúpime tvrdé avokádo, musíme ho najskôr nechať dozrieť a zmäknúť. Uložte ho do papierového vrecka, alebo do novín a nechajte 2 až 3 dni v izbovej teplote. Teplota pre skladovanie avokáda nesmie klesnúť pod 10 stupňov Celzia, inak by plod začal vnútri černieť.  Možné je skladovanie v najspodnejšej časti chladničky a to maximálne po dobu 3 dni. Nedávajte ho do mrazničky ani už hotové pokrmy z neho.

Avokádo
Avokádo Foto: www.freepik.com

Až 77% kalórií v avokáde tvoria tuky. No nejde o normálny tuk, ale o kyselinu olejovú, ktorá je hlavnou zložkou olivového oleja. A ten je známy svojimi protizápalovými účinkami a ktorý slúži ako ochrana proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Avokádo je veľmi chutné surové aj tepelne upravované, preto má v kuchyni široké možnosti využitia. Hoci ide botanicky o ovocie, nemá sladkú chuť, ale pripomína skôr orechy. Avokádo môžeme použiť teda na zdravú a chutnú nátierku, dresing, šalát či polievku. Niekde avokádo používajú aj na prípravu zákuskov, zmrzlín či osviežujúcich nápojov. Avokádo by sa malo spracovávať podľa nasledujúceho postupu. Ovocie umyjeme, pozdĺžne nakrojíme okolo kôstky ostrým nožom, rozkrojené polovičky proti sebe vytočíme, až sa dužina okolo kôstky uvoľní a zostanú nám v rukách dve polovičky. Potom opatrne vyberieme kôstku, ktorá zostala v jednej polovici. Lyžicou vydlabeme dužinu a pripravíme z nej chutné pokrmy, na ktoré máme chuť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané