Arrivederci, neporiadok v chladničke končí

Zdieľať
1_r21a7362_small.jpg
Foto: Galbani (klient)

BRATISLAVA 5. novembra (DobréRadyANápady.sk) – Jeseň je typická rýchlou zmenou počasia, dni sa skracujú a my oprašujeme jesenný šatník. Oblečenie prispôsobujeme jesennej sezóne a  meníme aj stravovanie, ktoré tiež ovplyvňuje sezóna a aktuálna dostupnosť potravín. Toto obdobie je ideálnou príležitosťou nie len na revíziu šatníka, ale aj chladničky. Dopredu si môžeme premyslieť jej správne usporiadanie, aby sme potraviny správne skladovali a pomáhali tak zachovaniu ich čerstvosti. Poriadok v chladničke nám tiež dáva potrebný prehľad, aby sme nenakupovali niečo, čo máme zabudnuté v rohu chladničky.

Správne skladovanie potravín v chladničke, je dôležité pre zachovanie ich čerstvosti. Chladené výrobky, vajcia, zelenina i zvyšky jedál – to všetko patrí do chladničky. Viete však, že každá surovina má v chladničke svoje miesto? Mnohí si myslia, že túto teóriu ovládajú,  alebo im je jedno, ako majú potraviny v chladničke uložené. Ako ste na tom vy? Prečítajte si, ako by mal vyzerať poriadok v chladničke tak, aby ste predišli šíreniu baktérií v potravinách a aby vám vydržali čo najdlhšie.

Prečo je dobré zorganizovať potraviny v chladničke?
2_r21a7209_small.jpg
Foto: Klient

  • budete mať poriadok a tým aj lepší prehľad o tom, či sa náhodou nejaká potravina nekazí
  • ušetríte peniaze, pokiaľ budete nakupovať len potraviny, ktoré viete, že už nemáte
  • potraviny budú umiestnené na správnom mieste so správnou teplotou
  • zabránite šíreniu možných pachov

Chladnička je členená na niekoľko zón, ktorých teplota sa líši. Zatiaľ čo najnižšia polica môže dosiahnuť aj bod mrazu, v zásuvkách a dverách sa teplota pohybuje od 10 – 15 stupňov.

Začneme hlavnou časťou chladničky odvrchu: Teplota v hornej polici sa pohybuje okolo 10 stupňov, preto sem umiestňujte potraviny, ktoré nepotrebujú až toľko chladu. Patria sem dózičky so zvyškami jedál, tehla syru, otvorené džemy a lekváre.

3_r21a7246_small.jpg
Foto: Galbani (klient)

Polica pod ňou alebo stredná polica má približne 5 stupňov, poslúži mliečnym výrobkom ako sú balené syry, cottage cheese, mozzarella, mlieko či jogurty. Otvorené syry radšej vyberte z balenia a uskladnite ich do dózičiek. Zabránite tým nežiadúcemu pachu v chladničke a navyše, najmä mäkké syry si udržia lepšiu chuť a konzistenciu.

Spodná polica je najchladnejším miestom chladničky, najmä jej zadná časť. Teplotu tu dosahuje len 2 stupne. Ukladajte sem preto čerstvé mäso, ryby a údeniny.

Takmer každá chladnička má v dolnej časti boxy na zeleninu a ovocie. Teplota v nich je zhruba 6 – 8 stupňov, čo je ideálny stav pre kapustu, listovú zeleninu a ovocie ako jahody, čerešne, hrozno.

4_r21a7260_small.jpg
Foto: Galbani (klient)

Dvere chladničky sú taktiež teplotne odlišné. V hornej časti dvier skladujte vajcia a maslo. V tejto časti je najvyššia teplota, keďže je najďalej od chladiaceho zariadenia a je vystavená okolitému prostrediu pri otváraní chladničky.

V strednej časti dvier, kde teplota dosahuje približne 8 stupňov, skladujte omáčky, kečup, majonézu a zaváraniny, rovnako aj ich otvorené balenia. V poličke pod nimi nechávajte nápoje vo fľaškách, víno a alkohol.

R21a7303_small.jpg
Foto: Galbani (klient)

A čo rozhodne do chladničky nepatrí? Banány, pomaranče, ale aj avokádo, zemiaky, paradajky či cesnak v chladničke neskladujte. Stratia vôňu aj chuť. Zemiaky budú zasa náchylnejšie na plesne. Rovnako v chladničke nenechávajte ani chlieb a pečivo.

Inzercia

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané