K teplým horúcim dňom patria chladivé nápoje, ku ktorým patria mojito, studené smoothies a mliečne kokteily, rôzne čerstvé ovocné kokteily. Majú nielen chladivý účinok, ale aj zlepšujú náladu. Letné koktaily s alkoholom sú slabé a chutné.
Jahodové mojito
Ingrediencie
- 10-12 lístkov čerstvej mäty
- polovica čerstvej limetky, nakrájaná na 4 malé kúsky
- 45 ml svetlého rumu
- 15 ml cukrového sirupu
- 15 gramov (asi 1 polievková lyžica) jahodového pyré
- sódová alebo minerálna voda
Príprava
Mätu dobre roztlačte a vytlačte limetkovú šťavu. V šejkri zmiešame cukrový sirup s rumom. Pridajte ovocné pyré a naplňte sódou. Premiešame a podávajte ozdobené plátkami limetky.
Sangria
Ingrediencie
- víno
- alkoholický nápoj vyššej sily
- ovocie a bobule
- cukor (môže byť nahradený medom alebo sirupom)
- perlivá minerálna voda
- korenie (čerstvé lístky mäty, klinčeky, zázvor, muškátový oriešok a škorica)
- ľad
Použite sklenený džbán. Nalejte fľašu vína, pridajte pohár silného alkoholického nápoja a zrieďte sódou. Pridajte cukor, korenie. Ovocie rozdrvte, ovocné pyré premiešajte s nápojom. Na ozdobenie pridajte kúsky nakrájaného ovocia a citrónovú kôru. Koktail podávajte s ľadom.
3. Berry daiquiri
Ingrediencie
- 50 ml bieleho rumu
- 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava
- šťava z 1 limetky
- 300 g čerstvých bobúľ
- ľad
Príprava
Bobule pomelieme na pyré, prepasírujeme. Kocky ľadu rozdrvte v mixéri. Zmiešajte pyré, rum, ľad, citrónovú a limetkovú šťavu.
Letný punč
Ingrediencie
- tequila – 50 ml
- ananásový likér – 150 ml
- hruškový likér – 15 ml
- marhuľový likér – 20 ml
- limetová šťava – 5 ml
- ananás, hruška, marhuľa – 3 plátky z každého ovocia
Príprava
Do šejkra pridajte ľad, likéry, tequilu a limetkovú šťavu. Všetko pretrepte a prefiltrujte. Podávajte ho s množstvom ľadu a nakrájaným ovocím.
5. Koktail „zima-leto“
Ingrediencie
- biele martini – 60 ml
- limetová šťava – 30 ml
- práškový cukor – 1 lyžička.
- 2 vetvičky mäty
- vodka – 300 ml
- likér z čiernych ríbezlí – 30 ml
- veľký strapec červeného hrozna
- ľad
Príprava
Hrozno umyte. Bobule nakrájajte na polovicu a odstráňte semená. Rozdeľte mätu na listy. Hrozno a mätu vložte do misy, posypte limetkovou šťavou a práškovým cukrom a vložte na 30 minút do chladničky. Nalejte vodku do misky s hroznom, martini a likérom. Vložte ľad do pohárov a nalejte kokteil.
Zdroj: takprosto.cc