Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Akú zeleninu a ovocie môžeme zamraziť?

reklama:

Leto už nám pomaly máva na rozlúčku a my zberáme poslednú dobroty zo záhradiek.

15 Foods You Should Never Buy Again 01 af

Akú úrodu možno zamraziť na horšie časy a čomu sa podchladenie páčiť nebude?

Nie je nič lepšie, ako v zime vybrať z mrazničky čerstvé ovocie, zeleninu alebo bylinky.

Aby ste aj v chladných mesiacoch mali kvalitné suroviny, je potrebné poznať, ako správne ich spracovať.

Pustite sa do zeleniny.

Keď zachováte správny postup, uchová si zelenina väčšinu vitamínov i ďalšie cenné látky.

V chrípkovom období je skvelé si posilniť imunitu všetkými možnými prostriedkami.

Najvhodnejšia na zamrazenie je krehká zelenina, mladé klíčky, výhonky aj bylinky.

Najprv musíte všetko dobre umyť, zbaviť šupky, jadierok a zbytočných častí.

Výbornou úpravou je blanšírovanie, kedy zeleninu najprv vložíte na dve minúty do vriacej vody a následne dáte do misky s vodou a ľadom.

Predĺžite tak možnosť skladovania v mrazničke na 12 mesiacov.

Neoblanšírované kúsky by tam mali byť maximálne 3-5 mesiacov.

Frozen Fruits

Starostlivá príprava:

Pór: Zbavte najtvrdších častí.

Papriky: Vyberieme semienka i žilky.

Koreňová zelenina: Zbavte ju zelenej časti a dostatočne oškrabte šupku.

Špenát: Opláchnite a nechajte dobre osušiť.

Karfiol, brokolica: Rozdeľte na ružičky a zbavte tvrdších častí.

Paradajky: Najprv sparte a ošúpte.

Zeleninu ukladajte do igelitových vreciek, ktoré sa dajú opakovane hermeticky uzavrieť.

Ideálne je sáčok zavakuovat.

Robte si také porcie, ktoré využijete naraz.

Keď necháte v mrazáku otvorený sáčok, nasaje okolité pachy a znehodnotí chuť zeleniny.

Vždy si na obal napíšte druh zeleniny a dátum, aby ste vedeli, ako dlho balíček skladujete.

Tipy pre správne zamrazovanie ovocie

Keď je veľa ovocia, skvelým riešením sú džemy, šťavy alebo kompóty.

Ale na koláč či do dezertov sa hodia čerstvé kusy.

Tie si zaistíte jedine tak, že ich zamrazíte.

stiahnuť

Ako na to:

Vyberte prezreté a nahnité kúsky, tie neuskladňujte v mrazničke.

Jednotlivé plody poriadne opláchnite a vodu nechajte odkvapkať.

Keď budú mokré, zlepia sa vám dohromady.

frozen berries hepatitis 752x501

Bobule a malé kúsky zamrazte rozložené na tácke po dobu dvoch hodín.

Potom ich môžete zosypať do vrecka a budete ich môcť vždy dobre oddeliť.

Jablká, hrušky a ďalšie ovocie, ktoré po nakrájaní hnedne, zbavte jadrovníkov a nechajte namočené vo vode s citrónom alebo kyselinou citrónovou.

Tvrdšie kusy možno krátko oblanšírovat a už ich nemusíte dávať do citrónovej vody.

Ak chcete, aby ovocie vyzeralo po rozmrazení dobre, zasypte ho cukrom.

Udrží si viac vitamínu C a po rozmrazení bude krásne lesklé.

Umyté a suché kúsky posypte kryštálovým cukrom.

Na 1 kg ovocia pridajte 200 g cukru.

Táto úprava je vhodná pre čerešne, ríbezle, slivky.

V kondícii udrží ovocie i cukrový roztok.

Na 1 l vody príde 5 g kyseliny citrónovej a 400 g cukru.

Všetko zvarte, nechajte vychladnúť a prelejte ním nakrájané ovocie.

Takto zamrazte v krabičke.

Už ste skúšali mrazený banán?

Vieme, že ich je všade dostatok a nie je treba si robiť zásoby, ale chutí skvele.

Vlastne ide o zdravé maškrtenie.

Keď ho vyberiete z mrazničky, je rovnako krémový, ako by ste si práve otvorili vanilkovú zmrzlinu.

stiahnuť 1

Pozor na bylinky..

Čerstvé bylinky je najvhodnejšie nasekať a uchovávať v malých alobalových balíčkoch alebo v dobre uzatvárateľných mištičkách.

Pokojne si vyrobte bylinkové kocky. Obľúbený druh vložte do formičky na ľad a zalejte vodou alebo vývarom.

Pri príprave polievky, omáčky alebo dipe sa budú hodiť.

V mrazničke najdlhšie vydržia tvrdé bylinky – tymián, rozmarín, citrónová tráva, čili papričky či zázvor.

Ideálna doba skladovania je 3-6 mesiacov.

Túto úrodu radšej mrazením neuskladňujte:

čerstvý korenie

bobkový list

čerstvý cesnak

čerstvý šalát

varené zemiaky

citrusy

Keď už chcete z nejakého dôvodu zamraziť citrusy, urobte tak len so šťavou, tej sa v podchladenom prostredí nič nestane.

Rovnako tak možno uskladniť aj citrusovú kôru, ale musíte ju poriadne obaliť do potravinovej fólie, aby nepobrala pachy z okolia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. septembra 2015

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.