Celiakia je zažívacia porucha, pri ktorej imunitný systém negatívne reaguje na lepok v pšenici, jačmeni a žite.
Postupne sa tak poškodzuje tenké črevo, z ktorého nedochádza k vstrebávaniu niektorých živín.
Celiakia sa môže prejaviť už od veku 6 mesiacov, ale prepuknúť môže v každom veku. Medzi klasické príznaky patrí nadúvanie, úbytok váhy, strata chuti do jedla a chronická hnačka. Niektorí ľudia tiež trpia svrbením, pľuzgiermi na koži, bolesťou hlavy, únavou alebo bolesťami kĺbov.
Je to celoživotné diéta
Potom, čo vylúčite zo svojho jedálnička lepok, sa začne zápal v tenkom čreve postupne zmenšovať a vy sa začnete cítiť lepšie. Nesmiete jesť nielen pšenicu, ale aj jačmeň, bulgur, grahamovú múku, slad, raž, krupicu či špaldu.
Nahradiť je možné amarantom, pohánkou, prosom, kukuricou, quinoa, hnedou ryžou, sójou. V obchodoch kúpite aj bezlepkové pečivo, cestoviny, sušienky alebo cereálie. Nezabudnite tiež jesť veľa ovocia, zeleniny, fazule, semien, strukovín, orechov, zemiakov, vajec, mliečnych výrobkov, rýb, chudého hovädzieho a kuracieho mäsa.
Čítajte etikety
Skrytý lepok sa môže vyskytovať v potravinách s modifikovaným škrobom, konzervantami a potravinárskymi stabilizátormi, v kuracom vývare, sladovom octe, šalátových dressingoch, liekoch na predpis, vitamínových doplnkoch, výživových doplnkoch, zubnej paste, ústnej vode, rúžoch a podobne. Pozorne preto čítajte etikety.
Džús z aloe vera
Pomáha liečiť zápal tenkého čreva a podporuje správne trávenie. Ak sa užíva denne po dobu niekoľkých týždňov, môže táto prírodná protizápalová tekutina pomôcť upokojiť podráždenie zažívacieho traktu a obnoviť rovnováhu v črevách.
Slnko
Celiatici mávajú nedostatok vitamínu D. Ten je potrebný pre riadne fungovanie enzýmov slinivky brušnej a je tiež zodpovedný za vysoký výskyt ochorení kostí u ľudí s celiakiou. Preto sa každý deň vystavte aspoň 10-15 minút slnku. Po konzultácii s lekárom môžete používať aj vitamín D v tabletách.
Probiotiká
Podľa odborníkov môžu mať niektoré kmene probiotík ochranný účinok proti poškodeniu čriev, ktoré celiakia spôsobuje. Jedzte preto jogurty so živými kultúrami, acidofilné mlieko, kefír, či kyslú kapustu. Alebo užívajte probiotické doplnky.