Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zabrániť tomu, aby olej v panvici neprskal

reklama:
vyprážanie
vyprážaniewww.gettyimages.com

Zahriaty olej nás niekedy dokáže pri varení pekne potrápiť. Pokiaľ sa doň dostane voda alebo vývar, prípadne ak sme pred vyprážaním panvicu dostatočne nevysušili, začne prskať. Okrem toho, že potom nie je ľahké umyť steny, kachličky alebo sporák od oleja, môže spôsobiť dokonca aj popáleniny a prípadne nám zamedziť prístup k panvici.

Najlepšie je vymeniť spôsob prípravy

Ako tento nepríjemný problém odstránite? Jedným z najlogickejších spôsobov je nájsť nejaký iný spôsob úpravy pokrmov, napríklad pečenia. To je zároveň oveľa zdravšie, pretože pri vyprážaní sa používa veľké množstvo oleja, ktorý sa do jedla vsiakne. Bohužiaľ nie je možné všetky pokrmy pripravovať v rúre a navyše je pečenie časovo náročnejšie.

Pokiaľ si s prskajúcim olejom neviete rady, stačí do neho pridať štipku soli a prskanie okamžite prestane. Ešte lepšie je, ak najprv do panvice nasypete soľ a olej prilejete až neskôr. Podobný efekt bude mať mrkva nakrájaná na malé kolieska  alebo malý kúsok chleba. Tieto metódy môžu zároveň pokrmom prepožičať zaujímavejšiu chuť. Posledným spôsobom, ako sa prskajúceho oleja zbaviť, je pokryť pred vyprážaním dno panvice papierom na pečenie.

Aký olej je najvhodnejší?

A aký olej by ste mali na vyprážanie používať? Hlavným parametrom pri výbere by mal byť dymový bod. Pomalšie a šetrnejšie vyprážanie prebieha pri teplote okolo 150 °C, ale väčšinou panvica dosiahne teplotu až 190 °C. Olej, ktorý má vysoký dymový bod, býva väčšinou rafinovaný. Čo sa týka vône, mal by byť skôr neutrálny, inak by mohol prebiť chuť jedla, ktoré vyprážame.

Na smaženie sú najvhodnejšie oleje repkové, avokádové a olivové. Avokádový olej má aj v nerafinovanej podobe dostatočne vysoký dymový bod. Použiť môžete aj kokosový alebo arašidový olej, v takom prípade ale počítajte s tým, že pokrm bude mať trochu inú chuť. Naopak nevhodný je slnečnicový olej, pretože má nízku tepelnú odolnosť a oxidačnú stabilitu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. januára 2022

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.