Nemáte doma smotanu, šľahačku alebo kyslú smotanu a práve ich potrebujete do vášho receptu? Nezúfajte, máme pre vás jednoduché a osvedčené tipy, ako tieto ingrediencie nahradiť s bežnými surovinami, ktoré určite máte doma. Čítajte ďalej a zistite, ako si poradiť bez nutnosti okamžite bežať do obchodu.
Babské rady: Čím v kuchyni nahradiť smotanu, šľahačku a kyslú smotanu
Stalo sa vám niekedy, že ste začali variť a zistili ste, že vám chýba smotana, šľahačka alebo kyslá smotana? Nezúfajte, nemusíte hneď bežať do obchodu. S týmito jednoduchými trikmi si poradíte s tým, čo máte doma.
Ako nahradíte šľahačku?
Ak potrebujete nahradiť sladkú smotanu, môžete použiť mlieko. Do 200 mililitrov mlieka pridajte 50 mililitrov roztopeného masla alebo olivového oleja. Táto zmes dodá pokrmu jemnú a smotanovú chuť, ktorou môžete zjemniť napríklad polievku alebo omáčku. Ak chcete použiť smotanu iba na ozdobenie jedla, skúste kvalitný biely jogurt.
Pre dokonalú náhradu šľahačky postupujte nasledovne: zahrejte 1 liter mlieka a pridajte 125 gramov masla. Nechajte všetko rozpustiť a dôkladne zmixujte ponorným mixérom. Zmes nechajte odležať v chladničke 11 hodín. Po vychladení ľahko vyšľaháte šľahačku, ktorú môžete použiť podľa potreby.
Ako nahradiť kyslú smotanu?
Zabudli ste kúpiť kyslú smotanu? Použite kuchynského robota. Do neho vložte 1/3 šálky mlieka, 1 šálku bieleho jogurtu alebo tvarohu a pridajte 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy. Všetko spolu vyšľahajte.
Ak nemáte dostatok času alebo vám chýba tvaroh a mlieko, môžete kyslú smotanu nahradiť aj obyčajným bielym jogurtom. Tento je skvelý do šalátov, nátierok alebo dipov.
Ak kyslú smotanu potrebujete do omáčky, nalejte miesto nej do omáčky trochu mlieka, pridajte kúsok masla a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Omáčka bude jemná a lahodná, ani nezbadáte, že v nej nie je skutočná kyslá smotana.