Ako uvariť vajcia, aby šlo bez problémov olúpať

Zdieľať
vajíčka
vajíčka www.freepik.com

Dokonca ani skúseným kuchárkam sa nepodarí uvariť vždy vajcia tak, aby šla škrupina dobre olúpať. Našťastie existuje jednoduchý trik, ktorý vám zaistí, že sa škrupina vôbec nebude na vajcia lepiť. Táto metóda je veľmi jednoduchá. Najprv vajcia umyte studenou vodou, na škrupine nesmú byť žiadne nečistoty ani zvyšky peria.

Prepichnite škrupinu pred varením

Vezmite pripínačku alebo ihlu a prepichnite škrupinu v spodnej časti. Potom vložte vajcia do hrnca s vodou a uvarte ako obvykle. Po uvarení zlejte vodu cez malý vytvorený otvor. Až pod škrupinou nebude žiadna voda, bielok sa ľahko odlepí. Táto metóda vám umožní odstrániť škrupinu jedným pohybom a aj niekoľko desiatok vajec olúpete behom pár sekúnd. Olúpané vajcia budú krásne hladké a bez odpadaných kúskov.

Pred varením by ste mali vajcia vybrať z chladničky včas, aby sa stihli ohriať na izbovú teplotu. Niekto tiež odporúča vajcia hneď po uvarení prudko ochladiť studenou vodou. Stačí umiestniť hrniec, v ktorom sa vajcia varili, pod vodovodný kohútik, a pustiť na ne čo najchladnejšiu vodu, pre lepší výsledok je ale lepšie horúcu vodu najprv zliať a vajcia rovno vhodiť do inej nádoby s ľadovou vodou.

olúpané vajíčko
olúpané vajíčko www.freepik.com

Pridajte jedlú sódu

Niektoré gazdinky nedajú dopustiť na jedlú sódu. Keď do vody, v ktorej varíte vajcia, pridáte jednu lyžičku, zvýši sa pH bielka a ten už by sa potom nemal prichytávať k škrupine. Vajcia potom skúste olúpať váľaním, naťuknite škrupinu a potom vajcom prechádzate cez rovnú a pevnú podložku, pričom naň vyvíjate mierny tlak. Škrupina by potom mala ísť ľahšie dole.

Veľmi efektné je aj lúpanie vajec v pohári s vodou. Stačí vziať pohár, naplniť ho do tretiny vodou a vložiť uvarené vajcia. Zaskrutkujte veko, prípadne pohár prikryte dlaňou, a niekoľkokrát s ním zatraste. Škrupina sa rozbije a oddelí.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané