Je tu obdobie jahôd a s nimi aj problém, ako udržať jahody čo najdlhšie čerstvé…
Jahody sú mäkké plody, ktoré obsahujú až 90% vody, a preto sú veľmi náchylné k otlačeniu, hnitiu či zapareniu.
Jeden trik na predĺženie čerstvosti ale existuje.
Ak patríte k tým, ktorí si jahody bežne kupujú práve v obchodoch, tak nám určite dáte za pravdu, že ich výdrž nie je nijako dlhá. Ak ich hneď neskonzumujete, tak sa na nich aj po krátkej dobe v chladničke objaví biely povlak, ktorý znamená len jediné. Jahody môžu putovať rovno do koša.
Ovocie i zelenina by sa mala pred uskladnením v chladničke umyť a poriadne usušiť. U jahôd však platí, že by ste ich mali umyť v špeciálnom roztoku, ktorý si jednoducho pripravíte aj vy.
Roztok na jahody:
250 ml octu
2,5 litra vody
Ocot zmiešajte s vodou a jahody ponorte do roztoku na niekoľko minút. Potom ich dobre prepláchnite čistou vodou a osušte. Dajte ich na papierovú alebo bavlnenú utierku a sušte, kým nebudú úplne suché.
Takto dokážete predĺžiť životnosť jahôd aj o niekoľko dní, a to vďaka tomu, že ocot dokáže zničiť baktérie a plesne, ktoré ste na jahodách priniesli.
Zásady, ktoré by ste nemali podceňovať
V zásade platí, že by ste jahody nikdy nemali zbavovať zelenej stopky pred tým, než ich budete konzumovať. Aj to má totiž vplyv na výdrž jahôd v chladničke.
Samozrejme, nezabúdajte na triedenie jahôd. Pokiaľ si domov z obchodu prinesiete napadnutú jahodu, ktorá už má na sebe zárodky plesne, tak ju vyhoďte, inak pleseň veľmi rýchlo napadne i ostatné plody. Potom sa môže jednoducho stať, že v koši skončia všetky jahody a nielen jedna plesnivá.