Ako ušetríte za rastlinný olej? Takto úplne jednodo

Zdieľať
rastlinný olej
Ako ušetríte za rastlinný olej? Takto úplne jednodo Foto: www.gettyimages.com

Ceny rastlinného oleja, či už slnečnicového alebo repkového, neustále stúpajú. Aj preto sa snaží množstvo rodín vymyslieť, ako s ním šetriť a nespotrebovávať jednu či viac fliaš každý mesiac. Pomocou jednoduchého triku je to možné, aj pre štvorčlennú rodinu vystačí jedna fľaša bez problémov na tri mesiace, a to aj v prípade, že ho budete používať každý deň.

Chcete ušetriť? Neodkladajte zátku

Ako už bolo povedané, dobrý rastlinný olej nie je lacný a doba je teraz taká, že veľa rodín sa snaží žiť čo najviac ekonomicky. Táto jednoduchá metóda je preto skvelým spôsobom, ako šetriť rodinný rozpočet. Iste viete, že keď si kúpite nový rastlinný olej a odskrutkujete viečko, nájdete pod ním plastovú zátku s krúžkom. Tá je veľmi dôležitá.

To, čo každý z nás väčšinou urobí, je, že zátku zložíme a vyhodíme. To je ale chyba, naopak je oveľa lepšie nechať ju tam, kde je, a iba do nej ostrým predmetom (napríklad nožnicami, nožom alebo šidlom) urobiť malý otvor. Krúžok, ktorý umožňuje zátku vytiahnuť, je možné opatrne odrezať, ale zátka sa nesmie od hrdla fľaše odlepiť.

Ako olej používať?

Vďaka tomuto spôsobu otvorenia bude olej vytekať von tenkým pramienkom, takže lepšie odhadnete potrebné množstvo. Pri nalievaní na panvicu alebo do hrnca sa oplatí rozotrieť olej silikónovou kefkou. Samozrejme všeobecne platí, že vyprážanie v rastlinnom oleji nie je príliš zdravý spôsob prípravy pokrmov, a je ďaleko lepšie dať prednosť duseniu, pečeniu alebo vareniu v pare. Zdravšie metódy šetria nielen zdravie, ale aj vašu peňaženku.

Opakované použitie oleja na vyprážanie sa neodporúča, niekedy sa mu ale nevyhneme. V takom prípade je lepšie olej najprv vyčistiť. Ako na to? Použitý olej nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, priveďte do varu trochu vody a pridajte lyžičku práškovej želatíny. Premiešajte a nakoniec túto zmes prilejte do oleja. Znovu premiešajte a nechajte pár hodín odležať. Nečistoty sa zachytia do želatínovej hmoty na dne nádoby.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané