Perlový jačmeň je stále často podceňovanou potravinou, hoci je bohatý na živiny a má široké využitie v kuchyni. Jeho potenciál často zostáva nevyužitý, pretože mnohí nepoznajú správne postupy na jeho prípravu. Tento článok vás naučí, ako jednoducho a chutne pripraviť perlový jačmeň, aby ste ho mohli zaradiť do svojho jedálnička ako plnohodnotnú prílohu, základ pre krémové polievky alebo dokonca ako sladkú kašu. Pripravte sa odhaliť tajomstvá, ktoré z obyčajného perlového jačmeňa urobia lahodné jedlo pre celú rodinu.
Perlová kaša sa pripravuje z perličkového jačmeňa, ktorý je starostlivo vyčistený a vyleštený, aby získal hladký povrch. Najčastejšie sa pridáva do polievok alebo sa používa ako príloha k hlavným jedlám. Napriek tomu, že ide o výživnú potravinu, perličkový jačmeň nepatrí medzi najpopulárnejšie obilniny. Avšak, ak by každá kuchárka vedela, ako správne uvariť perlovú kašu bez chýb, situácia by bola úplne iná.
Na to, aby ste pripravili túto chutnú kašu správne, je potrebné dodržať niekoľko jednoduchých krokov. Stačí niekoľko trikov a z obyčajného a dostupného jačmeňa dokážete vyčarovať skutočne výnimočný pokrm.
Dôležité kroky pred samotným varením
Ešte predtým, než začnete s varením samotného jačmeňa, je potrebné ho správne pripraviť. Prvým krokom je dôkladné premytie. Perličkový jačmeň nasypte do sitka a prepláchnite pod tečúcou vodou, kým voda nebude číra. Nasleduje kľúčový krok – namočenie.
Jačmeň vložte do hrnca a zalejte ho studenou vodou tak, aby voda jačmeň prekrývala o 2-3 cm. Nechajte ho namočený aspoň 5 hodín, ideálne však cez noc. Po namočení ho opäť prepláchnite. Tento krok výrazne urýchli proces varenia a zabezpečí, že jačmeň bude mäkký a chutný.
Spôsoby varenia na sporáku
Možnosť č. 1:
Predmočený jačmeň zalejte studenou vodou v pomere 1:3 (1 diel jačmeňa na 3 diely vody). Privarte k varu, potom znížte teplotu na minimum a varte 40 minút. Dávajte pozor, aby sa kaša neprevarila.
Možnosť č. 2:
Namočený jačmeň scedíme a zalejeme 0,5 šálky vody, opäť v pomere 1:3. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni 15 minút. Potom jačmeň scedíme. V samostatnom hrnci zohrejeme 2 šálky mlieka so štipkou soli. Pridáme scedený jačmeň do horúceho mlieka a varíme ďalších 30 minút na nízkom ohni. Ak chcete, pridajte cukor podľa chuti a varte ešte 10 minút. Hotovo!
Ak chcete kašu obohatiť, odporúčame pridať opraženú cibuľku s mrkvou, huby alebo mäso. Ak pripravujete sladkú verziu, určite nezabudnite na maslo. Takáto perlová kaša na mlieku bude ešte lahodnejšia.