Vedeli ste, že nesprávne umývanie jahôd môže skrátiť ich trvanlivosť? Zistite, ako správne umývať a skladovať jahody, aby vydržali čerstvé a chutné čo najdlhšie. Tu sú osvedčené tipy a triky, ktoré vám pomôžu udržať jahody v top stave.
Správny spôsob umývania jahôd, aby vydržali dlhšie. Veľa ľudí to robí nesprávne
Jahody môžu byť kontaminované baktériami, rôznymi chemickými látkami, nečistotami alebo hmyzom. Dôkladné čistenie je veľmi dôležité pre odstránenie nečistôt. Jahody tak budú bezpečné na konzumáciu a vydržia čo najdlhšie.
Voda postačí
Jahody budeme umývať vždy len v takom množstve, ktoré okamžite spotrebujeme. Postupujeme tak, že jahody vložíme do sítka a po dobu približne pol minúty ich oplachujeme studenou vodou. Nebojte sa, malo by to stačiť na odstránenie hmyzu alebo zvyškov zeminy, ako aj chemických látok.
Pomôže aj ocot
Kto by však nebol spokojný len s čistou vodou, môžete jej účinky posilniť buď octom, alebo jedlou sódou. Ak sa rozhodnete pre ocot, budete potrebovať jeho vodný roztok v pomere 1:3 alebo 1:4. Nemusíte sa obávať, že by jahody získali kyslú chuť octu. Nezabudnite nakoniec jahody opláchnuť pod tečúcou studenou vodou.
Neumývate ich hneď po zbere
Ak ich chceme uchovať v chladničke niekoľko dní, nesmieme ich umývať hneď ako s nimi prídeme zo záhrady. Prezrieme ich a skontrolujeme, aby sme nedali medzi pekné a sladké jahody aj tie, ktoré sú plesnivé alebo inak poškodené. Môžu tak nakaziť aj ostatné. Z jahôd opatrne odstránime najväčšie nečistoty.
Jedlá sóda
Jedlú sódu rozpustíme v množstve jednej lyžičky v troch litroch vody a jahody do tohto roztoku na niekoľko minút namočíme. Nasledovať bude opláchnutie pod studenou vodou.
Nechajte ich v suchu
Jahody obsahujú veľké množstvo vody, ktorá ovplyvňuje dobu ich skladovania v čerstvom stave. Ak budete chcieť udržať jahody v chladničke niekoľko dní ako práve utrhnuté, dajte na dno nádoby papierovú utierku, ktorú budete pravidelne meniť. Jahody tiež nikdy neskladujte vo veľkej vrstve.