Ako správne pripraviť kombuchu - návod

Zdieľať
00 13.jpg

Kombucha je známa ako báječný, perlivý nápoj. Má celé množstvo priaznivých liečivých účinkov na ľudský organizmus. Kombucha sa vyrába z osladeného zeleného alebo čierneho čaju, v ktorom sa nechá niekoľko dní pracovať Kombuchová kultúra. Tá obsahuje veľa zdraviu prospešných látok a pomáha proti najrôznejším zdravotným ťažkostiam.

Postup

  1. Kombucha má mnohoraké využitie. Premnoženú kultúru môžeme použiť napríklad ako veľmi výživné hnojivo pre rastliny, alebo do kompostu. Rozmixované kultúra sa hodí ako pleťová maska. Väčšinu kultúry tvorí celulóza, ktorá je pre ľudský organizmus nespracovateľné, preto ju nie je možné požívať na priamu konzumáciu.
  2. Nápoj z kombuchy sa pripravuje z čajovej huby. Tá má svoj pôvod v Ázii a k ​​nám sa dostala z Ruska. Huba sa skladá z kvasiniek, rias a ďalších mikroorganizmov, ktoré žijú v spoločnej symbióze a výborne sa množia. Na pohľad táto huba pripomína hnedú hrubú a slizkú placku.
  3. Hotový nápoj možno kúpiť v predajniach so zdravou výživou, alebo si ho objednať v čajovniach. Najlepším a najlacnejším spôsobom je však domáca príprava.
  4. Ako na to? Špongiu kúpite v obchode a doma ju potom Kvasíme v silne sladenom čajovom náleve. Stačí bežný sáčkový čaj, čím bude lepšie, tým lepšia bude aj chuť nápoja. Čaj by však nemal byť aromatizovaný.
  5. Na jeden a pol litra náleve budete potrebovať 3 sáčky čaju a 6 kávových lyžičiek cukru, ktorým sa huba živí. Po ochladení sa nálev naleje do fľaše, prileje trochu už hotového nápoja a kumbuchu vopred opláchnutá vo vlažnej vode. Fľaša sa zakryje látkou, upevní gumičkou a umiestni na teplé miesto, ale bez priameho slnečného svitu.
  6. Zhruba po týždni môžete stáčať a zároveň pripraviť ďalšie nálev. Tento postup môžete opakovať takmer neobmedzene. Ak už nemáte chuť, môžete špongiu s trochou nálevu dať do chladničky, kde bez problémov vydrží až tri mesiace.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané