S rastúcimi cenami ovocia a zeleniny, ktoré sme zažili minulú zimu, sa mnohí ľudia rozhodli vrátiť k domácemu zaváraniu a nakladaniu plodín, čo poznáme ešte z mladosti. Na čo si dať pozor, aby nakladané uhorky vydržali a chutili ako od babičky?
Zaváranie je späť
V posledných rokoch mnohí, najmä tí, ktorí nemajú vlastné záhradky, postupne zabudli na zvyky zavárania a nakladania plodín. Avšak s rastúcimi cenami ovocia a zeleniny sa vrátili k overeným domácim receptom, ktoré kedysi ovládali naše babičky. Dnes sa ľudia opäť snažia nájsť spôsoby, ako si vytvoriť zásoby na zimu. Hoci hlavnou úlohou je zachovať zeleninu v dobrej kvalite počas celej zimy, dôležitá je aj jej chuť.
Uhorky patria medzi najobľúbenejšie plodiny na zaváranie. Čo si teda treba postrážiť?
Sterilizácia pohárov a viečok je základ
Ak chcete zabezpečiť, že vaše uhorky vydržia a nesplesnivejú, musíte poháre dôkladne vyčistiť a sterilizovať. Najjednoduchší spôsob je poháre chvíľu povariť vo vriacej vode alebo ich umyť v umývačke na vysokoteplotnom programe. Nezabudnite ani na viečka, ktoré musia byť rovnako čisté ako poháre!
Pred plnením musia byť poháre úplne suché a bez zvyškov vody. Dôležitá je maximálna čistota.
Umývanie uhoriek je rovnako dôležité
Nestačí len umyť poháre, musíte sa postarať aj o samotné uhorky. Zakúpené uhorky často nie sú úplne čisté, preto ich odporúčame na niekoľko hodín ponoriť do vody. Potom ich dôkladne vydrhnite kefkou, aby ste odstránili všetky nečistoty. Predsa len, vy budete tie uhorky jesť.
Neplňte poháre až po vrch
Častou chybou je snaha napchať čo najviac uhoriek do pohára. Avšak nechajte približne dva centimetre voľného miesta pod vrchnákom, pretože obsah sa môže rozpínať a môže vytvoriť tlak, ktorý by mohol poškodiť viečko. Keď zalejete uhorky nálevom, uistite sa, že sú všetky ponorené, pretože ak nejaká vyčnieva, môže sa skôr pokaziť.
Týmto spôsobom si zabezpečíte, že vaše uhorky nielen vydržia celú zimu, ale budú chutiť skvelo, ako si to pamätáte z detstva.