Ako spoznáte čerstvé droždie?

Zdieľať
kvasnice
Ako spoznáte čerstvé droždie? Foto: www.freepik.com

Kvasnice, známe aj ako droždie, sú neoceniteľným pomocníkom v kuchyni s mnohostranným využitím a pozitívnym vplyvom na naše zdravie. Od správneho nakysnutia cesta až po zahustenie omáčok, kľúčom je vybrať si čerstvé droždie. Ako však spoznať jeho čerstvosť pri nákupe a čo všetko o droždí ešte neviete?

Kvasnice sú bežnou súčasťou ponuky každého potravinárskeho obchodu, kde ich môžeme nájsť vo forme zabalených kociek. Ich používanie však nie je žiadnou novinkou moderných čias – ľudia ich využívali už pred 5 000 rokmi a Louis Pasteur vďaka nim objavil kvasinky. Tie sa po zmiešaní s tekutinou začnú rozmnožovať, a tým pádom cesto nakysne.

Ako rozpoznať čerstvé droždie

Pre dosiahnutie dokonalých pekárenských výsledkov je nevyhnutné použiť čerstvé droždie. Bohužiaľ, v našich chladničkách vydrží len krátko. Ak teda nepečiete často, nie je vhodné si droždie skladovať v predstihu. Aj keď je dodávané v lisovaných zabalených kockách, neváhajte v obchode balenie jemne otvoriť a skontrolovať povrch kvasníc. Čerstvé droždie by malo byť svetlé, lesklé a bez akýchkoľvek trhlín. Mala by z neho cítiť ľahko kyslastá vôňa a malo by sa ľahko drobiť.

Ak sa vám zdá kúsok príliš tmavý, zapáchajúci alebo dokonca hrudkovitý, nie je vhodný pre vaše pečenie. V takom prípade radšej hľadajte inú kocku. Po nákupe by mali byť kvasnice starostlivo zabalené a uložené v chlade chladničky. Čerstvosť si doma môžete overiť aj vhodením droždia do teplej vody – ak pláva, je čerstvé.

zarábanie kvásku
Ako spoznáte čerstvé droždie? Foto: depositphotos.com

Dodatočné informácie o droždí

Vedeli ste, že droždie je nielen kľúčom k dokonalému cestu, ale môže mať aj pozitívny vplyv na trávenie? Jeho pravidelná konzumácia v primeraných množstvách môže pomôcť udržiavať zdravú črevnú flóru. Ďalej, zaujímavosťou je, že kvasnice môžu slúžiť aj ako zdroj vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie nášho nervového systému a metabolizmu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané