Lahodná, zdravá a pritom nízkokalorická potravina, ktorá prospeje kráse a posilní náš organizmus
Všetko v jednom ponúka ananás, exotické ovocie, ktoré dodá nielen potrebné vitamíny a minerály, ale pomáha aj s radom zdravotných problémov. Ako pri nákupe vybrať správne zrelé ovocie a dokonale ho naporcovať?
Zdravotné účinky ananásu
Ananás je vyhľadávaným ovocím nielen pre svoju chuť, jeho konzumácia má aj priaznivý vplyv na ľudské zdravie. Jedlá dužina obsahuje hlavne vodu a ľahko stráviteľné sacharidy, ďalej vitamíny A, C i niektoré vitamíny skupiny B. Ananás je hodnotným zdrojom vápnika, draslíka, železa a ďalších minerálnych látok. Okrem iného obsahuje enzým bromelín, ktorý štiepi bielkoviny, napomáha tráveniu, pôsobí protizápalovo a má aj mnoho ďalších pozitívnych účinkov na organizmus. Konzumácia ananásu sa odporúča napríklad pri črevných problémoch, ťažkostiach pri zažívaní či problémoch s opuchmi, pomáha predchádzať vzniku krvných zrazenín a uľavuje pankrease. Ananásová šťava môže ale u niektorých citlivejších osôb vyvolať nežiaduce reakcie, podráždenie pokožky a pod.
Ako spoznať dobre zrelý ananás?
Pri nákupe ananásu venujte trochu času jeho vzhľadu, vôni a ďalším senzorickým vlastnostiam. Len tak si domov odnesiete ovocie riadne zrelé, chutné a neskazené. K ananásu privoňajte. Ak cítite sladkú a sviežu jemnú vôňu, ste na správnej stope. Exempláre, z ktorých zaváňa kvasenie, cítite stopy alkoholu alebo octu, nechajte radšej v obchode. Celý plod v ruke poťažkajte, či je vzhľadom k svojej veľkosti dostatočne ťažký, nie je vyschnutý ani scvrknutý. Pozorným okom zhodnoťte tiež farbu, ktorá prezradí dostatočnú zrelosť. Ananás by mal mať v spodnej časti zlatistú farbu, na bokoch a na vrchole u koruny môže byť trochu zelený. Vyvarujte sa viditeľne popraskaných, zvrásnených, príliš tmavých alebo poškodených plodov. Ak odhalíte na ňom pleseň, je jasné, že tento kus už má to najlepšie dávno za sebou.
Prezrite si aj listy, prednosť dajte ananásom s listami zelenými a nepoškodenými. Listy tiež napovedia, či je plod dostatočne zrelý. Skúste vytrhnúť jeden list zo stredu. Ak list kladie mierny odpor, ale napriek tomu ho zvládnete ľahko odtrhnúť, mal by byť ananás ideálne zrelý. Z prezretých alebo nahnitých plodov listy samy vypadávajú a nedržia v korune. Dobrý ananás je zvyčajne tiež pevný na dotyk, mäkký a kašovitý jedinec môže byť nahnité. Zakúpený ananás neskladujte príliš dlho a do týždňa ho skonzumujte.
Ako olúpať a nakrájať ananás?
Plodstvo ananásu je pokryté typickou tuhou kôrou, ktorá vytvára pravidelné šesťuholníkové útvary. Tú je treba pred konzumáciou odstrániť a ovocie správne naporcovať. Olúpať a nakrájať čerstvý ananás je ale pre mnohých nočnou morou, pri ktorej hrozí porezanie klzkým nožom, všetko je ušpinené sladkou šťavou a po akcii zostane hromada odpadu a trochu sladkej dužiny. Zakúpenie špeciálneho krájača tento problém vyrieši, však ananás dokážete bez problémov nakrájať aj obyčajným nožom. Dodržaním správneho postupu odpadnú všetky nepríjemnosti a s minimálnou námahou sa dopracujete k ovociu naporcovanému úhľadne a dekoratívne.
Na doštičku či iný vhodný povrch položte ananás na bok. Ostrým nožom odrežte korunu so zväzkom listov spoločne s 1 až 2 centimetre dužiny. Rovnako tak odrežte spodnú žltšiu časť. Ananás postavte na jeden zrezaný koniec a začnite zrezávať kôru po celom obvode. Postupujte od zhora nadol a postupne si ananás otáčajte. Snažte sa rezať len do minimálnej hrúbky, nech neodrežete zbytočne veľké kusy sladkej dužiny. V dužine zostanú zvyšné kúsky kôry v tvare malých očiek, ktoré odstránite v ďalšom kroku.
Pri pozornom pohľade odhalíte, že tuhé očká sú zoskupené do šikmých línií. Priložte nôž z jednej strany tejto línie a zarežte asi 1 cm hlbokú ryhu smerom pod očká. Z druhej strany urobte to isté, až vznikne klin v tvare V. Vďaka tomu vyrežete očká s minimom ananásovej hmoty. Možné je tiež vyrezávať jedno očko po druhom, ale to je časovo ďaleko náročnejšie.
Nakoniec z ananásu nakrájajte plátky, ktoré môžete naporcovať podľa ľubovôle. Tuhé jadro ananásu väčšina ľudí neje, aj keď je jedlé. Dá sa odstrániť pomocou formičky jadrovníkov a použiť napríklad do smoothie alebo pokrájať do jogurtu. Alebo skúste ananás rozkrájať pozdĺžne na osminy a stred odrezať, zvyšok hmoty nakrájať na kúsky.