Ako sa robí pita chlieb? Stačí len pár ingrediencií

Zdieľať
pita chleba
Ako sa robí pita chlieb? Stačí len pár ingrediencií Foto: depositphotos.com

Domáce pita placky môžu zmeniť váš pohľad na bežné občerstvenie. Ľahké na prípravu, ideálne na naplnenie či ako doplnok k obľúbeným jedlám, pita placky sú chutným spoločníkom každého stola. Zapojte do ich prípravy aj deti a užite si spoločné chvíle v kuchyni!

Pita placky, ktoré poznáme najmä z rýchlych občerstvení, pochádzajú z dávnej Mezopotámie a dnes sú obľúbenou súčasťou kuchýň od Balkánu až po Stredomorie. Ich príprava doma je jednoduchá a môže byť skvelým spôsobom, ako do kuchynských činností zapojiť aj deti. Nechajte ich, aby si z cesta vyformovali kuličky, ktoré následne rozvaľkajú na tenké placky a sledovali, ako sa tieto na panvici nafukujú do krásnych nadýchaných tvarov.

Pita placky sú vynikajúce naplnené tradičnými ingredienciami ako gyros, kebab, alebo falafel. Skvele sa hodia tiež k cizrnovému hummusu, grilovanému mäsu, polievkam či ako doplnok k zeleninovým šalátom. Pre deti ich môžete pripraviť aj ako zdravý sendvič do školy.

Čo budete potrebovať?

Na výrobu domáceho pita chleba vám bude stačiť päť ingrediencií, ktoré máte pravdepodobne doma. Základom je hladká pšeničná múka (časť môžete nahradiť celozrnnou), ďalej čerstvé alebo sušené droždie, soľ, olivový olej a štipka cukru. Cesto môžete vypracovať ručne, alebo do práce prizvať kuchynského robota. Po polhodinovom kysnutí sa môžete pustiť do prípravy placiek. Ak chcete pitu plniť ako vrecko, rozvaľkajte ich na silu 5 až 7 milimetrov. Môžete si ale tiež pripraviť tenké placky, ktoré budú vzhľadom pripomínať tortillu – potom cesto rozvaľkajte na čo najtenší plát, zhruba o sile 2 milimetrov. Po upečení môžete placky potrieť olivovým olejom s prelisovaným cesnakom alebo nasekanými bylinkami.

Domáci pita chlieb

Čas prípravy: 45 minút + 40 minút kysnutia

chleba
Ako sa robí pita chlieb? Stačí len pár ingrediencií Foto: depositphotos.com

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 360 ml vody
  • 7 g sušeného droždia (alebo 21 g čerstvého)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžice olivového oleja

Príprava:

  1. V miske rozmiešajte droždie so 100 ml teplej vody, 100 g múky a lyžičkou cukru. Nechajte vzísť kvások – trvá to zhruba 15 minút.
  2. Kvások zmiešajte so zvyškom múky, soľou a olivovým olejom. Potom vypracujte pevné cesto, ktoré sa nebude lepiť na stenu misky.
  3. Cesto prikryte utierkou a nechajte aspoň 30 minút kysnúť.
  4. Cesto rozdeľte na rovnaké diely a vytvarujte z nich guličky. Tie nechajte ešte 10 minút kysnúť a potom ich rozvaľkajte na placky.
  5. Rozpáľte panvicu na sucho bez oleja. Potom na nej opekajte pripravené placky – stačí 2-3 minúty z každej strany. Môžete ich tiež piecť v rúre predhriatej na 250 ºC po dobu 10-15 minút.
  6. Hotové placky ihneď podávajte, alebo zabaľte do utierky a potom do igelitového vrecka, aby neoschli a zostali vláčne. Môžete ich tiež zamraziť.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané