Trhanec s jahodovo-smotanovou omáčkou možno nevyhral súťaž krásy, ale jeho chuť vás úplne očarí. Tento dezert nám pripomína detstvo a nezabudnuteľné chvíle strávené s rodinou. V článku sa dozviete, ako pripraviť tento lahodný pokrm a mnoho ďalších tipov na jeho vylepšenie.
Trhanec s jahodovo-smotanovou omáčkou by asi nevyhral súťaž krásy, ale jeho chuť všetky estetické nedostatky suverénne preváži. Niektoré jedlá možno na prvý pohľad nevyzerajú ako delikatesy, ale to vôbec nevadí.
V ich chuti sú ukryté prázdniny u babky, spoločné rodinné obedy, nedeľné návštevy u tety alebo radosť z návratu z tábora alebo školy v prírode. K takýmto jedlám patria aj palacinky v rôznych podobách – napríklad podávané ako trhanec preliaty omáčkou z čerstvých jahôd a smotany.
Jahody so smotanou
Kombinácia jahôd a smotany je osvedčená a nikdy s ňou nešliapnete vedľa. Jahody so šľahačkou nájdeme dodnes v ponuke tradičných cukrární. Pri jahodovej omáčke však smotanu netreba šľahať – stačí ju jednoducho naliať k roztlačenému ovociu a všetko premiešať.
Najlepšia je varianta so smotanou s obsahom 31-33 % tuku, ale ak chcete pripraviť ľahšiu verziu, siahnite po 12% smotane. Jahodovú omáčku môžete podávať aj k lievancom alebo ovocným knedlíkom, vychladená chutí výborne aj samotná ako osviežujúci letný dezert do pohára. Pre extra chuť môžete pridať trochu citrónovej šťavy alebo lístky čerstvej mäty.
Palacinky tenké alebo hrubšie?
Podoba palaciniek závisí na vás. Niekto má rád v trhanci palacinky tenké ako papier, ale môžete ich pripraviť aj hrubšie – v tomto prípade je príprava rýchlejšia, pretože na panvici pripravíte väčšie množstvo cesta naraz a nečaká vás toľko obracania. Navyše sa budú hrubšie palacinky lepšie trhať aj jesť. Ak chcete pridať extra vláčnosť, môžete do cesta pridať trošku roztopeného masla alebo nahradiť časť mlieka jogurtom.
Palacinkový trhanec s jahodovou omáčkou
- Doba prípravy: do 30 minút
- Počet porcií: 4
Ingrediencie na palacinky
- 300 ml mlieka
- 2 väčšie vajcia
- 160 g hladkej múky
- 10 g vanilkového cukru (možno vynechať)
- štipka soli
- olej
Príprava:
- V miske metličkou prešľahajte vajcia s mliekom, pridajte múku, štipku soli a vanilkový cukor. Cesto nechajte 10-15 minút odpočinúť, alebo uložte v uzavretej nádobe do chladničky na neskoršie použitie.
- Rozohriatu panvicu zľahka potrite olejom.
- Naberačkou nalejte cesto do stredu panvice a nakloňte ju postupne do všetkých strán, aby sa cesto roztieklo po celom povrchu dna.
- Akonáhle cesto spevní, otočte palacinku obracačkou a opečte ju z druhej strany dozlatista.
- Palacinky natrhajte na menšie kúsky a prelejte jahodovou omáčkou.
Ingrediencie na jahodovú omáčku (merendu):
- 500 g jahôd
- 250 ml smotany
- cukor podľa potreby
Príprava:
1. Jahody umyte, zbavte stopky a vložte do misky alebo vyššej nádoby.
2. Vidličkou alebo šťuchačkou na zemiaky jahody čo najviac roztlačte.
3. Prilejte smotanu, premiešajte a podľa potreby dochuťte cukrom.
4. Hotovou omáčkou prelejte natrhané palacinky alebo ju uložte do chladničky na neskoršie použitie.