Objavte pôžitok z prípravy domácich zemiakových krokiet! Tento jednoduchý sprievodca vás prevedie krok za krokom, ako si pripraviť lahodné krokety plné syra, šunky alebo sušených rajčín – ideálne na sýtu rodinnú večeru alebo ako originálnu pochúťku pre návštevy.
Mrazené krokety možno kúpiť v každom supermarkete, ale domáce krokety sú v chuťovom porovnaní nezameniteľné. Ich základ tvorí obyčajná zemiaková kaša, ktorú možno obohatiť o rôzne ingrediencie podľa vlastnej chuti. Zemiaky, ako cenovo dostupná a výživná surovina, sa hodí do mnohých jedál. Zemiakové krokety sú obľúbenou voľbou vďaka svojej jednoduchosti a variabilnosti. V tomto článku nájdete postup pre ich prípravu, či už uprednostňujete smaženie alebo pečenie.
Zemiaky sú plné výživy, zdravé, a navyše majú málo kalórií. Sú vynikajúce nielen ako príloha, ale v správnej úprave môžu tvoriť aj hlavný chod. Domáce krokety môžete podávať k pečenému alebo dusenému mäsu, sú výborné aj v kombinácii so zverinou. Skvelým doplnkom môže byť jednoduchý dip z tvarohu, vďaka čomu ich môžete podávať aj ako večeru alebo ako pohostenie pre návštevy. Pridajte do základného cesta obľúbený syr, nakrájanú šunku, slaninu, tuniaka, sušené rajčiny alebo bylinky a vytvorte tak nové varianty vašich obľúbených kroket. Na smaženie je najlepší fritovací hrniec, ale ak ho nemáte, postačí vám panvica s vyššou vrstvou oleja. Pre zdravšiu alternatívu ich môžete upiecť v rúre alebo v horkovzdušnej fritéze.
Domáce zemiakové krokety so syrom
Doba prípravy: 45-60 minút
Ingrediencie:
- 700 g zemiakov (varný typ B alebo C)
- 30 g masla
- 2 žĺtky
- 5 lyžíc strúhaného syra
- 1 rozšľahané vajce
- hrubá múka
- strúhanka
- soľ
Príprava:
- Zemiaky olúpte, nakrájajte na kocky a vložte ich do studenej osolenej vody. Varte asi 15 minút, kým úplne nezmäknú.Zlejte všetku vodu, pridajte maslo a zemiaky dôkladne roztlačte na kašu. Potom ju nechajte 5-10 minút vychladnúť.
- Do kaše vmiešajte žĺtky, syr a prisypte tri lyžice hrubej múky. Pokiaľ bude cesto riedke, pridajte múku navyše.
- Rukami vytvarujte guličky alebo valčeky. Namočte ich do rozšľahaného vajcia a potom obaľte v strúhanke.
- V rajnici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja a krokety osmažte zo všetkých strán dozlatista. Môžete ich tiež piecť v rúre, a to 15-20 minút pri 170 ºC.