Steaky už dávno nie sú len o mäse. Čoraz viac ľudí sa prikláňa k zdravému životnému štýlu a skúša rôzne zeleninové alternatívy. V tomto článku sa dozviete, ako si pripraviť lahodný steak z hlávkovej kapusty, ktorý môže konkurovať tradičnému mäsovému steaku. Navyše, objavíte zaujímavé historické fakty o steakoch a ich pôvode.
Keď sa povie steak, väčšina ľudí si predstaví veľký kus mäsa. Ale čo tak skúsiť niečo nové a pripraviť si zeleninový steak? Už ste niekedy ochutnali steak z hlávkovej kapusty?
História steaku
Viete, prečo sa steak nazýva steak? Pôvodne to bolo označenie pre drevený kolík, na ktorom sa pred 200 rokmi opekalo mäso. Bol to druh rýchleho občerstvenia, ktorý sa podával cestujúcim v amerických dostavníkoch. Po dlhých hodinách cestovania potrebovali doplniť energiu a dobré jedlo bolo tou správnou voľbou.
Rôzne variácie steakov
Steaky sa pôvodne robili z hovädzieho mäsa, no dnes existuje množstvo variácií. Môžete si vybrať hovädzí, bravčový, teľací alebo dokonca špecialitku z kačacích prsíčok.
Príprava klasického steaku
Klasický steak sa opeká na veľkej oceľovej panvici s drážkovým dnom. Kvalitný olej a bylinky dodajú mäsu zaujímavejšiu chuť a vôňu. A potom už záleží len na konzumentovi, ako si chce svoj steak vychutnať – syrový, jemne, stredne alebo viac prepečený.
Zdravé stravovacie trendy
Dnešná doba prináša nové stravovacie trendy a čoraz viac ľudí sa prikláňa k zdravému životnému štýlu. Preto sa stáva, že na jedálničku často nahradí mäso zelenina. A to platí aj pre kultový steak.
Hlávková kapusta ako hlavná ingrediencia
Nebojte sa vyskúšať zeleninovú verziu steaku. Skúste napríklad steak z hlávkovej kapusty. Ako na to? Omyte a osušte hlávku bielej kapusty. Nakrájajte ju na 2 centimetre hrubé plátky a potrite ich zmesou, ktorú si pripravíte z 1 lyžice oleja, 2 lyžíc vody a grilovacieho korenia. Ochutené zeleninové steaky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 200 °C.
Servírovanie s prílohou
Počas pečenia steaky potierajte koreniacou zmesou. Keď sa opečú na jednej strane, otočte ich na druhú, aby boli dokonale prepečené. Hotové zeleninové pochúťky podávajte s opečenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Je to skvelá, lacná a pomerne ľahká večera!