Ako pripraviť dokonalé pečivo Gaštan? Tradičný rodinný recept

Zdieľať
guľky
Ako pripraviť dokonalé pečivo Gaštan? Tradičný rodinný recept Foto: www.freepik.com

Príprava chutného pečiva „Gaštan“ z rodinnej receptúry vám prinesie nezabudnuteľné spomienky z detstva. Tento recept je nielen jednoduchý na prípravu, ale aj všestranný a ideálny na rôzne príležitosti. V článku sa dozviete všetky potrebné ingrediencie a postup prípravy tohto lahodného pečiva, ktoré sa stane vaším obľúbeným domácim dezertom.

Recept na jemné pečivo „Gaštan“ zo starej receptúry: Spomienky z detstva sa vracajú okamžite

V posledných rokoch som úplne stratila chuť na sladké: nežiada sa mi cukrovinky, sušienky, ani koláče. Namiesto toho preferujem slané snacky. Avšak je jeden dezert, ktorého sa neviem vzdať – domáce pečivo „Gaštan“. Už len pri pomyslení naň sa mi zlepší nálada: hneď chcem pripraviť suroviny a zapnúť rúru. Cesto pripravujem vo väčšom množstve, aby som mohla pečivo piecť po častiach – čerstvé „gaštančeky“ sa doslova rozplývajú v ústach, pretože sú vyrobené z maslového cesta.

Čo mám najradšej na tomto pečive, je jeho rôznorodá prezentácia. Samo o sebe vyzerá jednoducho. Ale ak ho obalíte v kokosovej múčke, kakau, posýpkach alebo len v čokoládovej poleve, stane sa skvelým darčekom na Valentína, Medzinárodný deň žien alebo len tak pre radosť.

Ako pripraviť pečivo „Gaštan“

Tajomstvo nezabudnuteľnej chuti tohto pečiva spočíva v jednej špeciálnej ingrediencii. Rada by som povedala, že je tajný, ale aké tajomstvo môže byť v tom, že maslové cesto so žĺtkami je oveľa chutnejšie? Rozdiel je len v tom, že v našom prípade je potrebné vajcia uvariť a žĺtky nastrúhať. Neviem prečo, ale takto je to chutnejšie.

Tento recept ma naučila svokra, a ju naučila jej babička. Pôvod receptu nepoznám, ale zdá sa, že je veľmi starý.

sladký dezert
Ako pripraviť dokonalé pečivo Gaštan? Tradičný rodinný recept Foto: www.freepik.com

Ingrediencie na pečivo:

  • 200 g masla
  • 5 vajec
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 10 g vanilkového cukru (1 sáčok)
  • hrsť orechov (akékoľvek, najlepšie glazované)

Ingrediencie na polevu a posýpky:

  • 100 g masla
  • 1 lyžica cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 30 ml mlieka (alebo vody)

Postup:

Nechajte maslo zohriať na izbovú teplotu. Medzitým uvarte vajcia, odstráňte škrupiny a oddeľte žĺtky od bielkov. Nastrúhajte žĺtky. Pre jednoduchosť ich môžete roztlačiť s vanilkovým cukrom. Zmiešajte zmäknuté maslo s kyslou smotanou, žĺtkami, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Zmiešajte múku s práškom do pečiva a pomaly pridávajte k maslovej zmesi, kým nevytvoríte pružné cesto. Cesto by nemalo lepiť. Rozdeľte cesto na 40 častí alebo na guľky požadovanej veľkosti. Z tohto množstva vyjde presne štyridsať „gaštančekov“. Do každého vložte orech. Môžete použiť aj kokteilovú čerešňu alebo sušené ovocie. Uložte guľky na papier na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 35 minút. Cesto by malo trochu zhnednúť. V podstate, aj v tomto stave sú „gaštančeky“ už pripravené na podávanie. Kým sa pečivo pečie, pripravte polevu. Zmiešajte maslo, cukor, kakao a mlieko v kastróliku a miešajte, kým nezovrie. Potom obaľte „gaštančeky“ v kokosovej múčke, kakau alebo len v práškovom cukre. Ak použijete práškový cukor, budú „gaštany“ biele. Môžete použiť akúkoľvek posýpku podľa chuti. Už nejaký čas prechádzam okolo cukrárskeho oddelenia s pocitom vnútornej prevahy. Kedysi som tam ani veľmi nechodila, a teraz už vôbec nie. Ak potrebujem niečo k čaju, všetci sa tešia na „Gaštany“ a uprednostnia ich pred akýmkoľvek kúpeným pečivom alebo pusinkami. Ak mám byť úprimná, v pečení nie som veľmi zručná. Ale recept je taký jednoduchý, že aj mne sa podarilo zdokonaliť sa.

A tiež nemám rada, keď tráviť veľa času varením. Preto, keď sa dostanem k pečeniu, pripravím veľa cesta. Rozdelím ho na časti, zabalím do potravinovej fólie a uložím do mrazničky. V deň pečenia vytiahnem kúsok cesta a, keď sa rozmrazí, formujem guľky a posielam do rúry. Na šetrenie energie je lepšie vybrať cesto pár dní pred pečením a len ho preložiť do chladničky. Dúfam, že oceníte pečivo „Gaštan“, pretože si bez neho neviem predstaviť svoj život! Počula som, že existuje niekoľko variantov rovnako chutného maslového pečiva, ale ešte som ich neskúšala.

Zdroj: takprosto.cc

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané