Prišli ste domov unavení, hladní a vaša chladnička je prázdna? Nemajte obavy! Prinášame vám päť jednoduchých receptov, ktoré pripravíte aj s minimom ingrediencií. S trochou kreativity a improvizácie zvládnete vykúzliť chutné a výživné jedlo, ktoré zasýti a poteší vaše chuťové poháriky.
Päť jednoduchých receptov z minima surovín
Poznáte ten pocit – prídete domov a v chladničke je len svetlo. Nezúfajte! Aj s minimom ingrediencií sa dá pripraviť chutný a výživný obed alebo večera, ktorá vás zasýti. Tu je päť receptov, ktoré zvládnete pripraviť doslova „z ničoho“.
Zapekané cestoviny na mnoho spôsobov
Zapekané cestoviny sú skvelým riešením improvizovaných jedál. Základom sú cestoviny, vajíčka a syr. Uvarte cestoviny podľa návodu, pridajte rozšľahané vajíčka a nastrúhaný syr. Ďalej môžete pridať čokoľvek, čo nájdete – šunku, zeleninu, zvyšky kuracieho mäsa alebo fazuľu z konzervy. Všetko premiešajte, dajte do zapekacej misy a pečte v rúre, kým povrch nebude zlatý.
Slané palacinky
Palacinky nemusia byť len sladké. Pripravte si ich na slano – so slaninou, šunkou alebo syrom. Vynikajúca je aj verzia s tvarohom. Tvaroh je bohatý na bielkoviny a skvele zasýti. K tvarohu môžete pridať nasekané bylinky, kúsky zeleniny alebo tuniaka z konzervy. Ak máte chuť na sladké, pridajte k tvarohu ovocie alebo džem.
Špagety aglio e olio
Tento jednoduchý taliansky recept je skvelý, keď máte málo ingrediencií. Potrebujete len špagety, cesnak, olivový olej a chilli. Uvarte špagety, na panvici osmažte cesnak na olivovom oleji, pridajte chilli a všetko zmiešajte. Ak chcete, aby vás jedlo viac zasýtilo, pridajte veľa syra. Parmezán je ideálny, ale akýkoľvek tvrdý syr poslúži rovnako dobre.
Chlieb a vajce
Jednoduchý a rýchly recept, ktorý zvládne každý, je chlieb vo vajci. Namočte chlieb do rozšľahaných vajíčok a osmažte na panvici s olejom. Pre zdravšiu verziu použite len trochu oleja a pridajte čerstvú zeleninu ako papriky, rajčiny alebo uhorky. Tento jednoduchý pokrm vás zasýti a dodá potrebné vitamíny.
Polievka zo zvyškov
Polievka je skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšky z chladničky. Na základný vývar môžete použiť vodu s bujónom a koreniny, alebo vývar z kostí či zeleniny. Pridajte zeleninu ako mrkvu, zemiaky, zeler, cibuľu či cesnak. Ak máte zvyšky mäsa alebo strukoviny, pridajte ich tiež. Nechajte všetko povariť, dochuťte soľou, korením a bylinkami. Výsledkom bude výživná a chutná polievka, ktorá vás zahreje a zasýti.