Ako predĺžiť životnosť ovocia a zeleniny? Vďaka niekoľkým trikom vám vydrží dlhšie čerstvé

Zdieľať
ovocie a zelenina
ovocie a zelenina www.gettyimages.com

Dajte zbohom plesnivému ovociu, nevábne vyzerajúcej zelenine a zvädnutým bylinkám. Skúste využiť niekoľko osvedčených trikov, vďaka ktorým vám zozbierané ovocie a zelenina a narezané bylinky vydržia doma oveľa dlhšie. Čo zaručene stojí za to vyskúšať?

Životnosť jahôd, čučoriedok, ríbezlí a iných bobuľovín predĺži octový roztok

Riešite, čo s úrodou jahôd, ríbezlí, egrešov, černíc alebo čučoriedok? Aby vám toto nazbierané ovocie v chladničke rýchlo nesplesnivelo, vezmite si na pomoc octový roztok. Zmiešajte 1 diel octu a 3 diely vody a ovocie v octovom roztoku umyte. Následne ho nechajte voľne osušiť na papierovej kuchynskej utierke.

Ovocie umyté v octovom roztoku skladujte v chladničke v uzatvárateľnej nádobe vyloženej papierovou kuchynskou utierkou. Akým spôsobom ocot v tomto prípade pomáha? Znižuje pH na povrchu ovocia a predchádza množeniu baktérií a plesní.

Neskladujte rôzne druhy ovocia spoločne

Pokiaľ chcete, aby vám jednotlivé druhy ovocia vydržali doma čo najdlhšie, neskladujte rôzne ovocie tesne vedľa seba. Veľa druhov ovocia, a to najmä banány, broskyne či avokádo, produkuje etylénový plyn pôsobiaci ako hormón zrenia. Týmto spôsobom tak dochádza k urýchleniu procesu zrenia aj iných druhov ovocia, ktoré sa nachádzajú v ich blízkosti.

Tipy, ako predĺžiť životnosť broskýň, marhúľ alebo nektáriniek

Nakúpili ste broskyne, marhule alebo nektárinky po kilogramoch? Alebo aktuálne ako záhradkári riešite, čo s ich úrodou? Toto nezrelé ovocie nechajte najskôr v priestrannej miske alebo na tácke dozrieť na kuchynskej linke. Akonáhle budú broskyne, marhule či nektárinky dostatočne mäkké, premiestnite ich do chladničky. Jablká, hrušky, cibuľu a cesnak skladujte výhradne na kuchynskej linke alebo v komore. Ako v čo najlepšom stave uchovať jablká a hrušky? Nechajte ich prirodzene odpočívať na kuchynskej linke, chlad chladničky im rozhodne nesvedčí. Do chladničky tiež nepatrí ani cibuľa a cesnak, ktoré tu majú sklony k mäknutiu, klíčeniu alebo dokonca plesniveniu. Kde teda cibuľu a cesnak najlepšie skladovať? Zavesené nad kuchynskou linkou alebo ešte lepšie v komore či inej vetranej miestnosti.

Zvyšky cibule a jarnej cibuľky nakrájajte a zamrazte

Zostala vám po varení polovica cibule alebo niekoľko kusov jarnej cibuľky? Tieto umyté časti zeleniny rozhodne nedávajte ani v sáčku do chladničky, kde by sa mohli iba znehodnotiť. Radšej ich nakrájajte nadrobno a dajte v uzatvárateľnom sáčku zamraziť do mrazničky. Odtiaľto ich budete môcť využiť, kedykoľvek budete potrebovať.

Už žiadny zvädnutý šalát. Pomôže vám trik s kuchynskou utierkou

Kúpili ste si celý hlávkový šalát a obávate sa toho, že kým ho spotrebujete, tak vám v chladničke zvädne? Potom vám príde vhod nasledujúci trik. Hlávkový šalát nalúpte na jednotlivé listy, ktoré máčajte niekoľko hodín v miske so studenou vodou. Následne listy prepláchnite a vodu zlejte. Listy hlávkového šalátu rozložte na čistú kuchynskú bavlnenú utierku, ktorú poctivo zrolujte a vložte do veľkej uzatvárateľnej nádoby na potraviny. Šalát týmto spôsobom skladujte v chladničke. Prekvapí vás, ako dlho zostane čerstvý.

Zelenina a bylinky patria do vázy

Máte radi špargľu? Aby vám táto krehká zelenina vydržala doma oveľa dlhšie, omotajte okolo jeho spodnej časti papierové kuchynské utierky a vložte ho vo zvislej polohe do vázy s vodou, ktorej hladina je vysoká zhruba 1 centimeter. Týmto spôsobom môžete hydratovať aj narezané bylinky, ako je kučeravý petržlen, kôpor, bazalka, mäta alebo koriander.

Tvrdé bylinky skladujte v chladničke

Ako zaistiť dlhšiu čerstvosť natrhaným vetvičkám rozmarínu, tymiánu, šalvie alebo pažítky? Tieto „tvrdé“ bylinky patria do chladničky. Zabaľte ich najskôr do papierovej kuchynskej utierky a vložte do vzduchotesnej nádoby s viečkom. Následne ich skladujte v chladničke.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané