Môže konzumácia ovocia a zeleniny ovplyvniť hladinu cholesterolu v našom tele? Cholesterol je téma, ktorá zaujíma mnohých z nás, najmä tých, ktorí dbajú na svoje zdravie. Ako je to ale s ovocím a zeleninou? Majú na naše cholesterolové hladiny vplyv, alebo je to len mýtus?
Cholesterol je látka, ktorú nepochybne pozná každý z nás. Jeho zvýšená hladina je niečím, čomu by sme sa radi vyhli, pretože vysoká hladina LDL cholesterolu znamená vyššie riziko vzniku srdcových chorôb. Z toho dôvodu je dôležité vedieť, kde všade môžeme cholesterol nájsť a či je prítomný aj v ovocí a zelenine.
Našťastie, cholesterol sa nachádza výhradne v živočíšnych produktoch. To znamená, že ovocie, zelenina, obilniny a iné rastlinné potraviny cholesterol neobsahujú. To isté platí aj pre semená, orechy, fazuľu, hrach a šošovicu. Existujú dokonca potraviny, ktoré môžu pomôcť cholesterol rozkladať.
Ale ako súvisí konzumácia ovocia a zeleniny s hladinou cholesterolu? Všeobecne platí, že strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny, fazuľu a zdravé tuky môže pomôcť udržať hladinu cholesterolu v norme, na rozdiel od stravy bohatej na mäso a iné živočíšne produkty. Ovocie a zelenina môžu byť nápomocné v znížení úrovne nežiaduceho LDL cholesterolu.
Zaujímavé je, že existujú aj rôzne bylinky, ktoré majú schopnosť bojovať s vysokou hladinou cholesterolu. O týchto bylinkách sme už písali v iných článkoch.
Keď hovoríme o ovocí, ktoré je najlepšie pre kontrolu cholesterolu, nemôžeme opomenúť hrušky a jablká. Obsahujú veľké množstvo pektínu – druhu vlákniny, ktorá môže pomáhať v boji proti cholesterolu. Podobne aj citrusové plody ako pomaranče a citróny, ako aj rôzne druhy bobuľovín sú vynikajúce pre udržanie zdravej hladiny cholesterolu vďaka ich vysokému obsahu vlákniny.