Chystáte sa piecť a nemáte po ruke kuchynskú váhu? Žiadny problém! V tomto článku vám ukážeme, ako ľahko odmerať suroviny pomocou bežných kuchynských pomôcok, ktoré máte určite doma. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi a triky, ako si uľahčiť pečenie bez váhy a zároveň si užiť skvelé sladkosti.
Ako odmerať suroviny bez kuchynskej váhy: Jednoduché triky a tipy
Určite sa vám už stalo, že ste dostali chuť na pečenú sladkosť, ale recept vyžadoval presné váženie surovín a váha nebola po ruke alebo nefungovala. V takom prípade sa nemusíte vzdať pečenia! Suroviny môžete jednoducho odmerať pomocou bežných kuchynských pomôcok, ktoré máte doma.
Každý z nás má doma hrnčeky, poháre, čajové a polievkové lyžice. To je všetko, čo potrebujete na „váženie“ správneho množstva akejkoľvek suroviny. Koláč sa vám určite podarí aj bez váhy, môžete to vyskúšať už dnes.
Odmeriavanie bežnými nádobami
Keď hovoríme o lyžiciach a lyžičkách, máme na mysli bežnú veľkosť týchto súčastí jedálenského príboru. Aj keď sa na trhu dajú kúpiť rôzne veľkosti či hĺbky lyžíc, klasika je klasika. Pokiaľ ide o šálku, máme na mysli štvrťlitrový hrnček na čaj, nie malá šálka na presso. Poháre často majú obsah 125 ml, čo je polovica čajového hrnčeka.
Ak budeme všetky suroviny odmeriavať rovnakou nádobou, ide hlavne o zachovanie ich pomeru. Možno budeme mať trochu viac alebo menej cesta, ale s tým si už poradíme.
Sypké suroviny a ich základné hmotnosti
Ako to bude v prípade sypkých surovín? Ak ich budeme „vážiť“ bežnou kávovou lyžičkou, tak na jednu lyžičku dostaneme približne 4 gramy múky, prášku do pečiva alebo soli, 3 gramy kakaa a práškového cukru. Do lyžičky krupicového cukru sa zmestí 6 gramov.
Pokiaľ potrebujeme väčšie množstvo surovín, použijeme polievkovú lyžicu, ktorá naberie približne 10 gramov múky a prášku do pečiva, 12 gramov cukru a 9 gramov kakaa. Dôležité je, aby lyžica bola zarovnaná, nie kopcovitá, aby odmeriavanie bolo čo najpresnejšie.
Odmeriavanie tekutín
Potrebujeme tiež odmerať tekutiny a aj tu môžeme využiť naše pomôcky. Na malú lyžičku sa zmestí 5 gramov oleja, na polievkovú lyžicu 20 gramov. Vody naberáme 4 gramy na malú a 18 gramov na veľkú lyžicu. Pri mede ide o 6 gramov na malú a 36 gramov na veľkú lyžicu.
Odmeriavanie väčších množstiev. Použite hrnček
Pri príprave dezertu pre celú rodinu nechceme odmeriavať múku a ďalšie ingrediencie kávovou lyžičkou. Preto použijeme klasický čajový hrnček, do ktorého sa zmestí 135 gramov hladkej a 170 gramov hrubej múky, 200 gramov práškového a 220 gramov kryštálového cukru. Do hrnčeka sa zmestí aj 245 gramov vody, 250 gramov mlieka, 360 gramov medu a 230 gramov oleja.
Nie je to jednoduché? Stačí si zapamätať (alebo radšej zapísať) niekoľko čísel a čoskoro zistíte, že na najčastejšie používané suroviny vlastne ani nepotrebujete váhu. Tak s chuťou do pečenia, určite sa vám to podarí!