Už ste sa pustili do pečenia vianočných cukroviniek? V tom prípade vás určite zaujíma, ako ho čo najlepšie skladovať, aby vám vydržalo až do Vianoc. Poradíme vám preto, do čoho a kam uložiť napečené pečivo, aby bolo aj počas vianočných sviatkov dokonalé.
Vianočné pečivo skladujte v suchu a chlade
Základnou podmienkou skladovania vianočných cukroviniek je suché, chladné a tmavé miesto. Napečené vianočné pečivo tak uchovávajte najlepšie v chladničke, chladnej komore alebo garáži. Dôležité je, aby tieto miestnosti mali konštantnú teplotu, ktorá však nepresiahne 5 stupňov Celzia.
Ak chcete napečené vianočné pečivo skladovať na balkóne alebo na terase, buďte opatrní. Koláče tu uchovávajte iba za suchého počasia a aj vtedy, ak vonku nemrzne. Teploty pod bodom mrazu tiež pečivu prekáža. Ak teda pečivo skladujete na balkóne, sledujte počasie. Ak má mrznúť, alebo sa má naopak otepliť, vianočné pečivo premiestnite napríklad do špajze alebo do nevykurovanej miestnosti svojho domu či bytu.
V čom skladovať vianočné pečivo? V dózach aj papierových škatuliach
Zaujíma vás, do čoho uložiť napečené pečivo? Suché pečivo ako praclíky, linecké bez náplne, vanilkové rožteky alebo sušienky dajte do plastových alebo plechových dóz, ktoré ste vyložili obrúskom. Naplnené linecké a ďalšie zlepované pečivo už patrí do papierovej krabice vyloženej papierovými obrúskami alebo alobalom.
Kokosky a iné snehové pečivo skladujte v papierovom sáčku v chladnej miestnosti s nízkou vzdušnou vlhkosťou. Nedávajte ich na balkón ani do chladničky, kde by mohli navlhnúť. Perníčky a zázvorky, ktoré potrebujú do Vianoc zmäknúť, zase skladujte v papierovej krabici vyloženej obrúskami. Ak sa obávate, že toto pečivo do Vianoc nezmäkne, pridajte k nemu do krabice napríklad rozkrojené jablko, ktoré pustí vlhkosť. Jablko pravidelne vymieňajte, nesmie sa navyše perníčkov ani zázvoriek akokoľvek dotýkať.
Koláče oddeľte od ostatných druhov potravín
Akým ďalším pravidlom sa riadiť pri skladovaní vianočných cukroviniek? Koláče by ste nemali ukladať v blízkosti iných aromatických potravín (napríklad údenín), ktorých vôňu by mohlo nasať. Tiež do jednej uzatvárateľnej nádoby alebo papierovej krabice nedávajte rôzne druhy vianočných cukroviniek s výraznou vôňou. Ich aróma by sa zmiešala, čo by bolo na veľkú škodu. Do skladovania krémového a nepečeného pečiva sa pustite až naposledy. Krémové pečivo a nepečené pečivo najrýchlejšie podlieha skaze, práve preto by ste sa do ich prípravy mali dať až tesne pred Štedrým dňom. A akým spôsobom tieto druhy vianočných cukroviniek skladovať? Uchovávajte ich najlepšie v chladničke v uzatvárateľnej plastovej dóze. Do chladničky patrí aj vianočné pečivo s čokoládovou polevou.