Ako nabrúsiť strúhadlo, aby bolo opäť ako nové

Zdieľať
strúhadlo

Kuchynské strúhadlo sa, rovnako ako škrabky a nože či iné domáce potreby, za čas otupia. Práca s ním je potom náročná a zdĺhavá, tí menej trpezliví ich okamžite menia za nové. To je ale škoda, pretože aj tupé strúhadlá sa dajú ľahko zachrániť. Je ale nutné vykonávať pravidelnú údržbu a pri náznaku otupenia ihneď zasiahnuť. Stačí na to len trocha vody a šmirgľový brúsny papier.

Základom sú rýchle pohyby

Technika ostrenia je pomerne jednoduchá. Strúhadlo držte vo vodorovnej polohe, pritlačte k nej jemný šmirgľový papier a rýchlymi pohybmi prechádzajte po strúhadle v rôznych smeroch. Za pár sekúnd bude strúhadlo opäť ako nové. Nevykonávajte ostrenie ale dlhšie ako dvadsať sekúnd, inak by ste mohli hroty strúhadla nenávratne poškodiť prílišným zbrúsením.

Na dosiahnutie lepších výsledkov môžete šmirgľový papier pred použitím namočiť vo vlažnej vode. Po naostrení strúhadlo dôkladne opláchnite, aby ste sa zbavili zvyškového kovového prachu, ktorý na ňom šmirgľový papier zanechal. Pri ďalšom použití pocítite výrazný rozdiel v ostrosti a príprava pokrmov bude oveľa jednoduchšia.

Poslúži aj alobal

Pokiaľ v domácnosti nemáte po ruke šmirgľový papier, môžete namiesto neho použiť aj obyčajný alobal. Stačí ho pokrčiť do guličky a použiť rovnakým spôsobom. Alobal okrem iného výborne ostrí nožnice a ďalšie ostré predmety, oplatí sa teda mať ho v kuchyni vždy dostatok. Skvelé výsledky s ním dosiahnete aj pri žehlení, stačí s ním pokryť žehliacu dosku.

Na ostrosť strúhadla má vplyv pochopiteľne aj jeho kvalita. Vždy sa snažte vyberať strúhadlo zo silného, ​​odolného materiálu. Veľmi lacné strúhadlá sa čoskoro otupia a začnú dokonca aj hrdzavieť, preto sa šetriť príliš nevypláca. Po každom použití strúhadlo rýchlo opláchnite a osušte, aby na ňom nezaschli zvyšky jedla, ktoré by sa potom museli odmáčať. Dlhý pobyt vo vode ani drhnutie drôtenkou strúhadlám nesvedčí. Umývajte ho ručne, je to šetrnejšie ako umývanie v umývačke.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané