Zažltnuté zuby od kávy a čaju
Neviete si predstaviť ráno bez poriadneho hrnčeka čierneho čaju a dopoludnie v práci bez šálky kávy?
Lenže postupom času sa tento váš rituál začne prejavovať na vašich zuboch.
Ako sa teda nepríjemného zažltnutého odtieňa zbaviť?
Vraj stačí dodržiavať dentálnu hygienu.
Skutočne?
Pridajte mlieko..
Zubom zažltnutým od pitia kávy alebo čaju pomôže to, keď do nápoja pridáte mlieko.
Údajne za tento nie veľmi estetický dojem môžu polyfenoly, ktoré sú v kofeíne obsiahnuté, a mliečne bielkoviny to dokážu eliminovať.
„Zubná sklovina nezažltne okamžite po podaní tmavého nápoja,
zafarbenie skloviny je dlhodobý proces,
ktorý ovplyvňuje mnoho faktorov, káva k nim však zrejme nepatrí.
Talianski vedci dokonca pri odborných štúdiách narazili v káve na látku,
ktorá zabraňuje šíreniu baktérií spôsobujúcich zubný kaz!
Ak budete dodržiavať pravidelnú domácu ústnu hygienu, pitie čiernej kávy denne určite zuby nezafarbí, “
Nič to ale nemení na tom, že než aby sme to pokúšali, radšej budeme ďalej piť kávu s mliekom.
Zbavte sa zubného kameňa, poradíme ako!
Použite jedlú sódu..
Podobne je tomu s ďalšou radou, ktorá sa často traduje.
Ak máte zuby zažltnuté, použite občas jedlú sódu, ktorá vám opäť dodá niečo žiarivého úsmevu.
„Je pravda, že jedlá sóda dokáže zubnú sklovinu mierne zosvetliť. Rovnako tak ale svojím abrazívnym účinkom ju môže poškodiť,“
Pokiaľ ale aj tak veríte, že kombinácia jedlej sódy a vody je to najlepšie pre vaše biele zuby, potom toho užívajte skutočne zodpovedne.
Rozhodne by ste ju nemali používať častejšie ako raz za týždeň a po aplikácii si vždy dostatočne prepláchnite ústa vodou.
Jahodová pasta na zuby
Pokiaľ aj tak ale veríte v silu prírody a čo do krásneho úsmevu spoliehate na prírodnú cestu, potom sa nebojte použiť jahody.
Vyrobte si z nich doma pastu.
Vitamín C a semienka totiž obrúsia plak, avšak neškodne tak, aby nenarušili zubnú sklovinu.
Stačí, keď si pár jahôd rozdrvíte a použijete ich ako pastu.
Ale pozor, po aplikácii si aspoň pol hodiny nečistite zuby klasickými prípravkami.
Jahody obsahujú cukor a kyselinu, takže musíte chvíľu počkať, aby ste si nezničili povrch zuba.
Pomarančová kôra
Za chvíľu skôr dostanete kúpiť pomaranče ako jahody .
Nie teda že by ste si ich celé mali vtierať do zubov, ale k dostatočnému účinku vám postačí obyčajná šupka.
Ak si raz týždenne budete trieť šupku o zuby, vitamín C a vápnik v nej sa postarajú o všetky zlé mikroorganizmy,
ktorá sa vám na zúbkoch usadili.
Potom si vždy dôkladne opláchnite zuby obyčajnou vodou.
Po pár týždňoch si môžete všimnúť výsledok.
Musíte k tomu ale pristupovať skutočne opatrne, vitamín C a kyseliny by mohli zuby poškodiť.
Po použití pomaranča si teda aspoň pol hodiny nečistite zuby.
Kyseliny v citrusoch obsiahnuté znižujú pH, to potom sklovinu odvápňuje.
„Následne dochádza k nevratnému stenčovanie skloviny.
Miesto okamžitého čistenia je vhodnejšie si ústa prepláchnuť čistou vodou, ktorá kyseliny odplaví,“
Sila banánu
Podobne ako pomarančovú kôru môžete využiť aj banánovú šupku.
Vnútrom šupky si čistite zuby po dobu troch až štyroch minút.
Potom opláchnite vodou, ale nepoužívajte kefku!
Vydržte aspoň pol hodiny, než ju použijete, mohli by ste si narušiť zubnú sklovinu.
Toto môžete vykonávať každý deň, po pár týždňoch potom uvidíte rozdiel.
Lepšie ako riešiť dôsledky zlej hygieny či nedostatočnej starostlivosti o zuby je tomu predchádzať.
Uvedomte si, že zuby vám nezožltnú (ale ani sa nevybielia) počas jednej noci, je to dlhodobejší proces.
Preto vykonávajte dôkladne dentálnu hygienu a snažte sa vyhýbať sa potravinám, ktoré by mohli vaše zuby zafarbiť.
Jedzte naopak veľa jedál bohatých na vápnik, ktoré pomôžu udržať vašu sklovinu tvrdú a čiastočne ju ochránia aj proti plaku.