Krásne biele zuby sú snom snáď každého z nás! Okrem správnej starostlivosti vám k tomu môžu pomôcť aj niektoré potraviny. Existujú totiž také, ktoré bielia zuby a odporúčajú ich aj lekári. Belšie zuby môžete dosiahnuť správnou a pravidelnou hygienou, ale aj istými zmenami v jedálničku. Váš krásny biely úsmev vám totiž pomôžu vykúzliť niektoré potraviny, ktoré sú navyše chutné a zdravé. Ktoré sú to?
Na prvom mieste je vždy prevencia
Na kvalitné čistenie zubov je tiež dôležitá pravidelná návšteva zubného lekára a zubná hygiena. Ide o najlepšiu prevenciu, ktorú však môžete podporiť aj vhodne zvolenou stravou a konkrétnymi potravinami.
Kokosový olej
Jednou z potravín, ktorou je možné podporiť zdravie zubov a ich biely odtieň, je kokosový olej. Má silné antibakteriálne účinky a chráni zuby pred infekciami. Je farebne neutrálny, neprispieva teda k nežiaducemu zafarbeniu chrupu. Dokonca priaznivo prispeje k vôni vášho dychu. Najlepšie používajte olej panenský, za studena lisovaný.
Namočte zubnú kefku do rozpusteného oleja a klasickým spôsobom si tak ošetrite zuby. Nechajte chvíľu v ústach pôsobiť a potom všetko vypľujte. Ústa si vyplachovať nemusíte, pretože kokosový olej nie je nijako agresívny. Môžete tiež zvoliť metódu výplachu, kedy si vložíte do úst 1 lyžičku oleja a budete ho v ústach prevaľovať po dobu 15 až 20 minút.
Vodný melón
Obľúbená lahôdka celého leta je skvelá nielen pre celé telo, ale aj pre vaše zuby. Obsahuje totiž kyselinu jablčnú, ktorá funguje ako slabé prírodné bielidlo. Vďaka štruktúrovanej dužine sa tiež melón podieľa na odstraňovaní nežiaduceho povlaku. A ako bonus vám melón pomôže aj s chudnutím, pretože sa jedná o značne nízkokalorickú potravinu plnú vody.
Jahody
Opäť jedna z obľúbených lahôdok, ktorá môže ovplyvniť belosť vašich zubov. Jahody na bielenie zubov používali už starí Rimania. Podobne ako melón aj jahody obsahujú kyselinu jablčnú. Červené sladké plody dodajú navyše vášmu telu mnoho prospešných látok a sú skvelým prírodným multivitamínom. Jablko, rovnako ako jahody, môžete jesť len tak samotné, alebo si ho pridávať do šalátov. Jablká je možné odšťaviť a zuby si čistiť pomocou jablčnej šťavy.
Ananás a papája
Oba druhy ovocia patria medzi významných bojovníkov so zafarbeným chrupom! Obsahujú totiž enzým bromelaín, ktorý sa podieľa v slizniciach ústnej dutiny na správnom prúdení krvi. Pomáha tiež štiepiť bielkoviny, čím narúša vznikajúci povlak na zuboch. Zamedzuje tak tvorbe nepekných škvŕn a zároveň chráni ďasná. Ako ananás, tak aj papája sú silnými antioxidantmi s mnohými užitočnými vitamínmi.