Šúpať zemiaky varené v šupke nie je príliš obľúbená práca.
Všetci to poznáme minimálne z Vianoc,
keď šúpeme zemiaky na výrobu misy zo zemiakového šalátu.
Pritom geniálny trik ukazuje, ako možno zemiak zbaviť šupky za jednu alebo dve sekundy.
Všetci vieme, že variť zemiaky v šupke je zdravšie.
Ide o to, že z olúpaných zemiakov sa pri varení vylúhuje draslík a dostáva sa do nich sodík.
To obráti pôvodne priaznivý pomer draslíka a sodíka v neprospech našich ciev, obličiek a krvného tlaku.
Nehovoriac o tom, že sa z nich vyplavuje aj vitamín C.
Zemiaky varené v šupe používame nielen na šalát ,
ale z uvarených sa pripravuje aj cesto na pirohy,
šúľance či ovocné gule.
Prečo by ste nevyskúšali tento trik a nezjednodušili si tak
lepkavé šúpanie ešte teplých zemiakov..
Tak poďme na to:
Ešte surový zemiak si v polovici narežeme po celom obvode..
Urobíme to z každým ktorý ideme uvariť..
Zemiaky do mäkka uvaríme v mierne osolenej vode..
potom už len po miernom schladnutí šupku ľahko zlúpneme..