Ako dosiahnuť perfektné varenie s kuchynským teplomerom

Zdieľať
kuchynský teplomer
Ako dosiahnuť perfektné varenie s kuchynským teplomerom Foto: depositphotos.com

V dnešnej dobe digitálnej kuchyne je kuchynský teplomer na mäso neoceniteľným pomocníkom pri príprave dokonalých mäsových pokrmov. Ako si vybrať ten pravý a zabezpečiť, že vaše jedlo bude nielen chutné, ale aj bezpečné?

Správna teplota vo vnútri mäsa je základom pre jeho vynikajúcu chuť a konzistenciu. Zdravotná bezpečnosť tiež nezaostáva, keďže pri správnej teplote dôjde k eliminácii nebezpečných mikroorganizmov. Kuchynský teplomer je v tejto súvislosti spoľahlivým pomocníkom. Už za pár sekúnd viete, či je mäso dostatočne upečené, alebo si vyžaduje ešte trochu času. Jeho použitie je ideálne nielen pri príprave bravčových alebo hovädzích pečienok, kurčiat, moriek či steakov, ale zabezpečí tiež dokonalý výsledok.

Na trhu je bohatá ponuka kuchynských teplomerov. Môžete si vybrať jednoduchý model za prijateľnú cenu alebo investovať do sofistikovanejších variantov s množstvom dodatočných funkcií. Tradičnou voľbou je mechanický teplomer z nehrdzavejúcej ocele so sondou, ktorá zostáva v mäse počas celej doby pečenia. Je vhodný hlavne pre kontrolu veľkých kusov mäsa alebo celej hydiny, a tiež pri údení alebo domácom varení šunky. Nevyžaduje žiadne batérie a jeho údržba je jednoduchá – bežne sa môže umývať v umývačke. Pri kúpe si však overte maximálnu merateľnú teplotu, ktorá sa môže pohybovať od 110 ºC až do 300 ºC.

pečené mäso
Ako dosiahnuť perfektné varenie s kuchynským teplomerom Foto: depositphotos.com

Pre milovníkov moderných technológií sú ideálnou voľbou digitálne vpichovacie teplomery so zabudovaným displejom. Okrem základnej funkcie merania teploty môžete získať modely s ďalšími funkciami ako alarm upozorňujúci na dosiahnutie nastavenej teploty alebo časovač. Vyššie modely majú viacero sond pre súčasnú prípravu viacerých pokrmov a tiež prednastavené teploty pre rôzne druhy mäsa. Na trhu nájdete aj teplomery, ktoré sa dajú spojiť s aplikáciou na monitorovanie a nastavenie prípravy jedla. Tenká sonda umožňuje použitie digitálneho teplomeru nielen pri pečení, ale aj pri grilovaní steakov, rybích filetov a hydinových plátkov.

  • Kuracie stehná 82 ºC
  • Kuracie prsia 77 ºC
  • Kačica, hus 74 ºC
  • Bravčové mäso 71 ºC – 77 ºC
  • Hovädzie mäso 63 ºC – 77 ºC
  • Mleté hovädzie a bravčové 71 ºC
  • Mleté morčacie a kuracie 74 ºC
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané