Vianoce pomaly klopú na dvere. Vianočné sviatky sú vnímané nielen ako kresťanská tradícia, ale aj ako príležitosť na stretnutie s rodinou a priateľmi. Čo na takú príležitosť podávať? Samozrejme dámy nepohrdnú lahodným vínom, ale páni si na zahriatie dajú radšej slivovicu. Prezradíme vám, ako sa číry destilát podáva.
Slivovica sa vyznačuje jemnou ovocnou chuťou, v ktorej hrajú hlavnú rolu slivky. V moravských končinách majú pestovatelia ovocné sady so stromami rôznych odrôd. Čo slivovica, to originálna chuť.
Morava je naklonená na pestovanie ovocia
Slivovice sa pália predovšetkým na Morave. Ide o časť republiky, ktorá je naklonená na pestovanie sliviek. Chuť ovplyvňuje nielen pôda, ale aj okolité prírodné vplyvy, ako sú údolia, voda a celkovo vzduch. Ak sa rozhodnete pestovať ovocné stromy, je nevyhnutné vybrať takú odrodu, ktorá sa bude práve na vašej pôde dariť. O stromy sa musíte náležite starať a potom budete doslova žať ovocie, teda pokiaľ slivky na jar nepomrznú.
Slivovica so sušenou slivkou
Ako by sa mala slivovica správne piť? Zrejme alkoholický nápoj chladíte v chladničke, ale robíte chybu, pretože slivovica by mala pri podávaní mať izbovú teplotu. Zahryznúť by ste k nej mali sušenú slivku, pretože jedine tak sa perfektne rozvinie jej vôňa a chuť.
Slivovica sa začala používať aj pri miešaní koktailov. Obľúbený je moravský kohút. Ak si chcete „zmixovať“ tento alkoholický nápoj, tak si pripravte
- 20 ml slivovice
- 50 ml červeného vermútu
- 10 ml fernetu
Všetky uvedené destiláty vlejte do vychladeného miešacieho pohára, čo najlepšie ich premiešajte a nalejte do nízkeho pohára. Moravským kohútom priateľov určite ohromíte.