Príčinou môže byť napríklad aromatická potravina v zle uzavretom obale či upchatý odtokový kanálik…
Nekupujte drahé prostriedky pre zlikvidovanie zápachu, máme pre vás tipy, ako si s týmto nepríjemným javom poradíte len s tým, čo máte určite v kuchyni.
Poriadne upratovanie
Všetky potraviny vyberte a dôkladne skontrolujte, chladničku vypnite a ak je to nutné, nechajte odmraziť. Vyberte všetky zásuvky a police a dôkladne ich vyčistite, skontrolujte odtokový kanálik, prípadne uvoľnite jeho prietok pomocou špajdle. Vnútro vypnutej chladničky umyte vlažnou vodou s trochou octu, možné je použiť aj citrón alebo jedlú sódu. Umyté plochy potom nechajte dôkladne vyschnúť alebo vytrite dosucha. Takéto generálne upratovanie vykonávajte raz mesačne. Minimálne raz týždenne potom venujte chvíľku bežnej údržbe chladničky, pri ktorej všetko prehliadnete, utrite zvyšky rozliatych štiav a škvrny od potravín.
Uzatvárateľné misky
Snažte sa obzvlášť silno aromatické potraviny ako sú napríklad syry, bylinky alebo cesnak uchovávať tak, aby sa ich odér nedostal vo väčšej miere do vnútorného priestoru chladničky. K tomu účelu dobre poslúžia uzatvárateľné misky s viečkom či pohár, možné je tiež problematické suroviny zabaliť do potravinárskej fólie. Mäso skladujte vo vlastnej zásuvke a nie voľne na poličkách. Môže z neho odkvapkávať šťava, ktorá by znečistila ostatné potraviny alebo vnútorný priestor chladničky.
Pohlcovače pachov
Upratovanie a dôkladná prevencia je najlepším spôsobom ako zabrániť vzniku nechcenej vône. Úspech svojho víťazného ťaženia proti zápachu posilníte aj pomocou pohlcovačov pachov, ktoré umiestnite do chladničky. Ten sa dá zakúpiť v bežnej drogérii, dobrú službu však odvedú aj niektoré domáce suroviny. Do chladničky vložte hrsť čerstvo mletej kávy na malom tanieriku, rovnako zafunguje aj jedlá sóda alebo kypriaci prášok v miske. Na odstránenie zápachu funguje aj rozkrojené jablko alebo nakrájaný citrón , nastrúhaná pomarančová kôra, sáčok s ryžou , vydlabaný citrón so soľou alebo pohár s octom .
Pozor na teplotu a skladovanie
Teplotu vo vnútri spotrebiča sa snažte udržiavať stabilnú a zbytočne vnútro chladničky neoteplovať. Preto ju otvárajte čo najmenej a len na krátku dobu a všetky potraviny, ktoré do chladničky vkladáte nechajte pred tým dostatočne vychladnúť. Obmedzíte tak nielen množeniu baktérií a nárast plesní, ale ušetríte aj za elektrickú energiu. Hrnce s horúcou polievkou aj teplé jedlo vkladané do chladničky dokážu dramaticky zdvihnúť spotrebu elektrickej energie na jej prevádzku.
Každá surovina by tiež mala mať v chladničke svoje miesto. Uvarené a hotové jedlá sa skladujú na hornej polici. Do vyšších poschodí v chladničke uložte aj ďalšie jedlo určené na okamžitú spotrebu, ako sú salámy, šunky a syry. Najnáchylnejšími na pohlcovanie pachov sú mliečne výrobky, snažte sa ich skladovať oddelene alebo aspoň uzatvorené v škatuľkách. Mäso patrí úplne dolu, rovnako tak ovocie a zelenina. Cibuľu a cesnak skladujte radšej v špajze.
Kontrola chladničky
Ak sa vám problémy so zápachom z chladničky stále vracajú aj napriek dôkladnej prevencii, môže byť problém inde. Možno vaša chladnička dôkladne netesní a vyššia teplota nahráva množeniu baktérií. Alebo sa zápach usadil v izolácii a nedarí sa vám ho odstrániť. V takom prípade povolajte radšej odborníka, ktorý vám s údržbou prístroja pomôže.