Znepokojenie o našom zdraví nás čoraz viac núti zamýšľať sa nad tým, čo vlastne konzumujeme. Oveľa ťažšie je nájsť ekologicky čisté potraviny. Nitračná a pesticídna kontaminácia je bežná, no existujú spôsoby, ako sa jej aspoň čiastočne zbaviť. Nasledujúce tipy vám ukážu, ako správne umývať a čistiť ovocie a zeleninu, aby ste minimalizovali chemikálie.
Ako správne umývať a čistiť ovocie a zeleninu?
Kapusta
Odstránením vrchných listov a vyrezaním jadra sa zbavíte väčšiny nitrátov.
Zemiaky
Nitrátová koncentrácia je pod šupkou a v jadre zemiakov. Preto je dôležité vylievať vodu po prvom varení.
Cukety, uhorky, baklažány
Uhorky by mali byť jemne zelené, nie tmavozelené, čo je znakom nadmerného hnojenia. Prvé cukety a baklažány ošúpte a odrežte stonku, ktorá obsahuje najviac škodlivín.
Šalát, petržlen, kôpor a iné bylinky
Nitrátové usadeniny sú hlavne v žilách a stonkách. Preto bylinky pred použitím namočte na hodinu do vody.
Paradajky
Hrubá šupka naznačuje vysoký obsah chemikálií. Vyhnite sa paradajkám oranžovo-červenej farby a tým s bielou dužinou a hrubými žilami. Pred použitím ich namočte na hodinu do studenej vody.
Repa, mrkva a reďkovka
Nitrátová koncentrácia je v špičkách a vrcholkoch týchto koreňov. Repu s prekrúteným chvostíkom nekupujte. Mrkvu očistite od 1 cm končeka a odstráňte zelenú časť.
Hrozno
Na dlhšie skladovanie sa hrozno ošetruje fungicídmi. Pred konzumáciou ho dôkladne umyte.
Melón
Nikdy nekupujte rozrezaný melón. Hrubé žlté žily sú znakom hnojenia. Test: vložte kúsok dužiny do pohára vody. Ak voda zmení farbu, melón bol hnojený.
Hrušky a jablká
Ak sú tieto plody lepkavé, boli ošetrené difenylom, čo je karcinogén. Ošúpte ich pred konzumáciou.
Najviac znečistené plody pochádzajú z krajín s chudobnou pôdou ako Holandsko, Turecko, Izrael a Egypt.
Dodržiavaním týchto rád ochránite seba a svoju rodinu pred škodlivými chemikáliami. Zvlášť dôkladne vyberajte ovocie a zeleninu pre svoje deti!
Zdroj: takprosto.cc