Aká zdravá je bravčová koža? Čo obsahuje a aké sú výhody jej konzumácie?

Zdieľať
bravčová koža
bravčová koža www.gettyimages.com

Bravčová koža je obľúbenou pochúťkou pre bravčové rezne a mnohí radi žujú aj kožu zo slaniny. Ak chceme venovať pozornosť svojej postave a zdraviu, neuškodí vedieť, že 100 gramov bravčovej kože obsahuje 563 kalórií, 35 gramov tuku, 63 gramov bielkovín, 3 gramy sodíka a 80 mg draslíka. Táto lahodná desiata má svoje výhody, ale pri niektorých chorobách sa vôbec neodporúča.

Ako mastná je bravčová koža?

Obsah tuku bravčovej kože v skutočnosti nie je tak vysoký. Vrstva tuku je v skutočnosti pod kožou. Preto je samotná koža čistým proteínom s veľmi malým množstvom tuku, zvlášť keď je dobre uvarená, pražená alebo očistená.

Pretože sa jedná o spojivové tkanivo, potrebujeme na jeho konzumáciu silný tráviaci systém: dobré žuvanie, správne fungujúcu slinivku brušnú a významnú žalúdočnú kyselinu. Inak sa môžu objaviť bolesti žalúdka, zápcha a zvracanie. Bravčová koža bola dlho nesprávne radená medzi nekvalitný proteín, pretože nemá rovnaký aminokyselinový profil ako svalový proteín, ale rozhodne sa oplatí konzumovať kvôli vysokému podielu kolagénu. Z 58 % bielkovín, ktoré obsahuje, tvorí 28 % kolagén. Svalové proteíny obsahujú viac toxínov ako koža. Koža neobsahuje enzýmy, hormóny, kontaminanty, bioaktívne peptidy ani rastové faktory, ktoré môžu byť v mäse prítomné vo väčšom množstve. Preto sa po sviatkoch, kedy sme viac naklonení väčšej konzumácii mäsa, oplatí držať detoxikačnú kúru.

Výhody bravčovej kože

Pri striedmej konzumácii môže bravčová koža aj napriek svojmu vysokému kalorickému obsahu dobre pôsobiť na náš organizmus. Je to extrémne dobrý zdroj energie, ktorý môže znížiť chuť do jedla, pretože je bohatý na bielkoviny a tuky. Obsahuje aj kyselinu olejovú, ktorá sa nachádza aj v olivovom oleji a priaznivo pôsobí na srdce.

Bezpečne ho môžu konzumovať aj ľudia s cukrovkou, pretože má nízky obsah sacharidov a na hladinu cukru v krvi nemá žiadny vplyv. Sodík v prasacej koži je dôležitý pri regulácii vstrebávania glukózy, mozgových funkcií a prevencii zadržiavania vody v tele. Tým, ktorí majú vysoký krvný tlak alebo cholesterol, sa však konzumácia bravčovej kože neodporúča.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané