Ačokča, známa aj ako paprikookurka, si medzi záhradkármi na Slovensku získava čoraz väčšiu obľubu. Táto nenáročná popínavá rastlina pochádza z Južnej Ameriky a jej plody sú ideálne na rôzne kuchynské spracovanie. V tomto článku vám prinášame päť skvelých tipov, ako túto zaujímavú zeleninu využiť vo vašej kuchyni a pridať do svojho jedálnička zdravé a chutné jedlá.
Ačokča (Cyclanthera pedata), prezývaná aj papriková uhorka, pochádza z Južnej Ameriky a patrí do čeľade tekvicovitých rastlín (Cucurbitaceae). Jej popínavé stonky môžu dosiahnuť výšku až niekoľkých metrov, a to vďaka rýchlemu rastu. Plody ačokče sú zelené, valcovité až vajcovité, dosahujú dĺžku 5 až 20 cm. Mladé plody majú jemnú, šťavnatú chuť podobnú uhorke, zatiaľ čo staršie plody získavajú pevnejšiu šupku a výraznejšiu chuť, pripomínajúcu papriku.
Pestovanie
Pestovanie ačokče je skutočne jednoduché, čo ju robí ideálnou plodinou pre začiatočníkov. Vyžaduje si len slnečné stanovište, kde sa môže slobodne pnúť, a dostatočnú zálievku. Táto rastlina sa dokáže prispôsobiť aj miernym klimatickým podmienkam, ak je chránená pred mrazom. Môžete ju vysadiť popri plote alebo jej zabezpečiť podporu v podobe siete, kolíka alebo drôtenej mriežky.
Zdravotné benefity
Ačokča je nielen chutná, ale aj mimoriadne prospešná pre zdravie. V Južnej Amerike sa používa ako tradičná liečivá rastlina, ktorá pozitívne ovplyvňuje krvný tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, čo z nej robí skvelý doplnok zdravej výživy. Je tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a posilňuje imunitný systém.
Využitie v kuchyni
Plody ačokče sa dajú využiť na rôzne spôsoby. Môžete ich konzumovať surové, pridávať do zeleninových šalátov, pomazánok alebo sendvičov. Tepelne upravená ačokča má tiež široké využitie – či už ako prísada do mäsovo-zeleninových zmesí, leča, zapekaných jedál alebo grilovaných pokrmov. Väčšie plody sú ideálne na plnenie rôznymi druhmi syrov alebo mäsovou zmesou, pričom sa dajú pripraviť podobne ako plnené papriky. Pre bohatšiu chuť a výživové hodnoty odporúčame odstrániť tvrdé tmavé semená zo zrelších plodov.
Recept s ačokčou
Ak máte radi lečo, určite vyskúšajte jeho verziu s ačokčou. Stačí, ak na cibuľke orestujete nakrájanú ačokču bez semien, pridáte pokrájané paradajky, osolíte, okoreníte a podusíte do mäkka. Nakoniec vmiešajte rozšľahané vajcia, nechajte ich ľahko stuhnúť a servírujte. Toto jedlo je rýchle, chutné a plné vitamínov.
Plnená ačokča
Väčšie plody ačokče môžete plniť rôznymi druhmi syrov – nivou, čedarom, fetou, camembertom alebo kozím syrom. Môžete ich tiež naplniť mäsovou zmesou s ryžou a potom ich zapiecť v rúre alebo ugrilovať. Výsledkom je chutné a výživné jedlo, ktoré si obľúbi celá rodina.
Nakladaná ačokča
Pri veľkej úrode je skvelým spôsobom spracovania nakladanie. Umyté plody ačokče môžete naložiť do sladkokyslého nálevu s cibuľou, mrkvou a cesnakom. Pridajte bobkový list, kôpor, čierne korenie a podľa chuti aj pálivú papričku alebo sušené chilli. Nalejte prevarenú vodu ochutenú soľou, cukrom a octom, aby boli všetky ingrediencie ponorené, a zavarte sklenené poháre v hrnci alebo v rúre.
Masová zmes s ačokčou
Ačokča sa hodí aj do rôznych mäsových zmesí na ázijský spôsob. Nakrájajte mäso na prúžky, opražte a odložte nabok. V tej istej panvici orestujte ačokču, pór, mrkvu, cibuľu a korenie piatich vôní. Dochuťte sójovou omáčkou a podávajte s ryžou alebo rezancami.
Pečená ačokča
Pečená ačokča je jednoduchým a chutným pokrmom. Umyté a osušené plody zbavte semien, premiešajte s olivovým olejom, soľou, mletým korením a obľúbenými bylinkami – napríklad rozmarínom, tymianom alebo oreganom. Ačokču rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 10-15 minút. Pečenú ačokču môžete podávať ako prílohu k mäsu, alebo ju pridať do šalátov, sendvičov či hamburgerov.