Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Aby vás pri krájaní cibule neštípali oči…

reklama:

Pri varení sa bez cibule obvykle nezaobídeme.

Každý, kto ju niekedy krájal, vie, že nás táto zelenina dokáže poriadne potrápiť a vie nám pretiahnuť slzné kanáliky.

V cibuli sú obsiahnuté prchavé zlúčeniny síry, ktoré sa na vzduchu mení na  štipľavé látky.

Preto sa jej príprava nezaobíde bez slzenia.

Nabudúce už to tak ale nemusí  byť..

Cibula

Pred krájaním si potrite lopárik octom.

Výhodou je, že tým zabránite nielen slzeniu, ale zároveň doštičku zbavíte baktérií, ktoré sú vo všetkých jej zárezoch.

Kyselina octová je tým najlepším prírodným dezinfekčným prostriedkom.

Vedeli ste, že priemerná kuchynská doštička na sebe má o 200 % viac fekálnych baktérií než je  na  záchode?

Nájdete na nej salmonelu, E. coli aj listériu.

Všetky tieto baktérie vám môžu pekne znepríjemniť život, pretože spôsobujú hnačkové a infekčné ochorenia.

Aj vy môžete krájať bez plaču.

Jednoducho si pripravte pohár s vodou a skôr, než sa pustíte do krájania cibule, doprajte si dúšok vody, ale neprehltnite.

Vodu podržte počas krájania cibule v ústach, čo vás ochráni pred tým, aby aromatické látky z cibule dráždili vaše oči.

Po pokrájaní cibule vodu prehltnite. Neveríte? Vyskúšajte!

Zapáľte si sviečku

Veľmi zaujímavá metóda.

Pri krájaní cibule si zapáľte kúsok od doštičky sviečku.

Tá by mala spôsobovať prúdenie vzduchu.

Teplý vzduch sa dostane hore a ten chladnejší by mal ísť do sviečky.

Chladnejší vzduch by mal obsahovať štipľavé výpary.

Žujte kúsok chleba
Na mnohých internetových stránkach píšu že pri krájaní cibule by sme mali žuť chleba.
Žiadne chemické vysvetlenie v tom ale asi hľadať nemôžeme.
Pôjde len o psychickú stránku veci, keď pri žuvaní chleba nemyslíte na to, že by Vám mali slziť oči.
Zatvorte pri krájaní oči
Táto metóda ochrany bude určite fungovať na sto percent.
Hlavne, keď Vám nevadí, že namiesto cibule bude na doske aj troška nakrájaných prstov.
Nasaďte si okuliare
Máte doma potápačské okuliare? Ak áno, tak máte nad krájaním cibule vyhrané.
Najlepšie sú tie, ktoré zakrývajú i nos.
Že budete vyzerať blbo? Nevadí.
Hlavne keď nebude plakať.
Krájajte pod igelitom
Krájať pod igelitom mi nepríde moc praktické a preto by som túto metódu moc neodporúčala.
Cibuľu sparte alebo schlaďte
Ďalšie zaujímavé metóda, o ktorej som dosť počula, je namočiť cibuľu do vody, či ju dokonca trošku spariť.
Ako sme si povedali na začiatku, tak plynné štipľavej látky reagujú s vodou a preto sa ich toľko nedostane k Vašim očiam.

Schladením cibuľa minimalizujete prácu enzýmov.

Používajte ostrý nôž
Poslednou metódou ochrany je používať ostrý nôž.
Ako sme si povedali na začiatku, tak krájaním cibule sa porušujú cibuľové bunky, ktoré uvoľňujú štipľavé látky.
Stručne povedané, ostrým nožom ich porušíte menej.
Paradoxne s ostrým nožom máte menšiu šancu, že sa porežete.
Tupý nôž Vám ľahko zíde z cibule a narobí väčšie neplechu.
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. októbra 2015

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...