Cibuľa je základom mnohých jedál. Bohužiaľ je s ňou spojená aj jedna nepríjemnosť, jej krájanie so sebou prináša plač. Cez slzy často ani poriadne nevidíme, čo nám znemožňuje ďalšiu prípravu jedla. Dnes pre vás máme niekoľko jednoduchých rád a trikov, ktoré vám krájanie cibule uľahčí, a vy už neuroníte áno slzu.
Prečo pri krájaní cibule plačeme?
Ak vás niekedy napadlo, prečo vlastne pri krájaní cibule plačeme a prečo nás páli oči, tak vedzte, že na vine sú sírne zložky, ktoré cibule v hojnom množstve obsahuje. Keď cibuľu krájame, dochádza k poškodeniu jej buniek, ktoré začnú uvoľňovať svoj obsah.
Ten ďalej reaguje s aminokyselinami, vzniká sulfónová kyselina, ktorá sa potom rýchlo mení na dráždivý plyn. Ten sa ľahko šíri priestorom a dráždi naše oči a nos. Čím mladší cibule je, tým viac nás zvyčajne dráždi.
Ako pri krájaní neplakať?
Jeden z trikov, ktorý používajú šéfkuchári, spočíva v správnom odkrojenou spodnej časti cibuľa, tam, kde má cibuľa časť, z ktorej vyrastajú korene. Tá totiž obsahuje týchto zložiek najviac. Nemožno ale túto časť odkrojiť vodorovne, ako mnohí z nás robí, musíme zájsť nožom šikmo do hĺbky a odstrániť časť, ktorá má tvar kužeľa. Potom zvyšok cibule olúpeme a nakrájame tak, že časťou s otvorom postavíme cibuľu dole, aby sa prípadné zvyšné plyny neprenášali, potom cibuľu bez problémov nakrájame.
Ďalšie možnosti
Existuje aj veľa ďalšej rád, ako pri krájaní cibule predísť plaču. Jednou z tých komičtějších je krájať cibuľu v potápačských či lyžiarskych okuliaroch, ktoré vaše oči a nos od dráždivých plynov ochráni. Ďalšími známymi radami je vloženie cibule na niekoľko minút do mrazničky či krájať cibuľu u ventilátora. Pomôcť môže i studená voda.
Ošúpte cibuľu pod prúdom studenej vody a než ju začnete krájať, cibuľu i nôž nechajte vo vode chvíľku namáčať. Od plaču nás vraj môže ochrániť aj zapálená sviečka, jej plameň znižuje prúdenie vzduchu, a aróma cibule sa tak rýchlo nešíri.
Aby vás pri krájaní cibule neštípali oči…
Pri varení sa bez cibule obvykle nezaobídeme.
Každý, kto ju niekedy krájal, vie, že nás táto zelenina dokáže poriadne potrápiť a vie nám pretiahnuť slzné kanáliky.
V cibuli sú obsiahnuté prchavé zlúčeniny síry, ktoré sa na vzduchu mení na štipľavé látky.
Preto sa jej príprava nezaobíde bez slzenia.
Nabudúce už to tak ale nemusí byť..
Pred krájaním si potrite lopárik octom.
Výhodou je, že tým zabránite nielen slzeniu, ale zároveň doštičku zbavíte baktérií, ktoré sú vo všetkých jej zárezoch.
Kyselina octová je tým najlepším prírodným dezinfekčným prostriedkom.
Vedeli ste, že priemerná kuchynská doštička na sebe má o 200 % viac fekálnych baktérií než je na záchode?
Nájdete na nej salmonelu, E. coli aj listériu.
Všetky tieto baktérie vám môžu pekne znepríjemniť život, pretože spôsobujú hnačkové a infekčné ochorenia.
Aj vy môžete krájať bez plaču.
Jednoducho si pripravte pohár s vodou a skôr, než sa pustíte do krájania cibule, doprajte si dúšok vody, ale neprehltnite.
Vodu podržte počas krájania cibule v ústach, čo vás ochráni pred tým, aby aromatické látky z cibule dráždili vaše oči.
Po pokrájaní cibule vodu prehltnite. Neveríte? Vyskúšajte!
Zapáľte si sviečku
Veľmi zaujímavá metóda.
Pri krájaní cibule si zapáľte kúsok od doštičky sviečku.
Tá by mala spôsobovať prúdenie vzduchu.
Teplý vzduch sa dostane hore a ten chladnejší by mal ísť do sviečky.
Chladnejší vzduch by mal obsahovať štipľavé výpary.
Žujte kúsok chleba
Zatvorte pri krájaní oči
Nasaďte si okuliare
Máte doma potápačské okuliare? Ak áno, tak máte nad krájaním cibule vyhrané.
Krájajte pod igelitom
Cibuľu sparte alebo schlaďte
Schladením cibuľa minimalizujete prácu enzýmov.