Aby olej pri vyprážaní neprskal!

Zdieľať
vyprážanie www.gettyimages.com

Ak sa radi pohybujete v kuchyni a venujete sa príprave obľúbených jedál ako pre seba, tak aj pre rodinu a priateľov, určite oceníte, keď už odteraz nebudete musieť odskakovať pred prskajúcim olejom, keď budete niečo smažiť na panvici alebo v hrnci.

Prskající olej nielen  že na sporáku a obkladačkách za sebou necháva mastné stopy, ale je nepríjemný najmä vtedy, keď Vám mikroskopické horúce kvapôčky dopadnú na kožu. Preto sú pre smaženie tak obľúbené fritovacie hrnce, pretože sú vybavené vekom, ktorý tento negatívny jav eliminuje. Pokiaľ ale potraviny vyprážate v nádobe bez veka, je potrebné dávať pozor najmä na oči a venovať pozornosť aj malým deťom a domácim zvieratám, aby nedošlo k ich úrazu.

Pozor na vyprážanie

Práca s horúcim olejom je vždy určitým spôsobom riskantná a oplatí sa byť opatrní. Proces vyprážania prebieha pri teplote v rozmedzí 150-190 ° C, pričom teplota, pri ktorej  sa varí voda, neprekročí 100 ° C. Voda je obsiahnutá vo všetkých potravinách a je teda logické, že tuk po vložení potraviny prská, pretože sa táto voda náhle vyparuje. Platí tu priama úmera, čo znamená, že s rastúcou teplotou oleja porastie aj intenzita jeho prskania.

Ako zmierniť nežiaduce prskanie oleja

Hoci je potrebné byť pri vyprážaní  opatrní, na druhej strane sa ho netreba nijako báť. Pomôže už to, že potraviny nebudete do rozpáleného oleja vkladať sprudka, ale pozvoľna, pomaly, najprv z jedného konca.

Ďalším tipom, ako prskanie oleja výrazne znížiť, je nasypanie trochy obyčajnej  kuchynskej soli na dno panvice alebo hrnca, a to ešte pred  nalievaním  oleja. Tajomstvom tohto postupu je skutočnosť, že kryštáliky soli olej účinne ochladia, čo zmierni nežiaduce prskanie vriacich kvapôčok.

Niektorým gazdinkám sa osvedčilo pridať do oleja koliesko surovej mrkvy a iné naopak nedajú dopustiť na niekoľko špáradiel, ktoré tiež prskanie  rozpáleného oleja zmierni. Je teda na Vás, či ponúkané tipy vyskúšate, aby ste zistili, ktorý je podľa Vás ten najúčinnejší.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané