Fuj, nechcem, nechutí mi to, nebudem to viacej jesť! Aj vy patríte medzi rodičov, ktorým už dochádzajú nervy pri stravovaní vašich ratolestí? Nútiace techniky nezaberajú, to si isto pamätáte ešte zo svojho detstva. Ako prinútiť malých nezbedníkov, aby im jedlo chutilo a bolo zároveň výživné? Ak hľadáte spôsob, ako im do stravy prepašovať aj menej obľúbenú zeleninu, prebuďte fantáziu a zahrajte sa s jej prípravou.
BRATISLAVA 26. apríla (DobréRadyaNápady.sk) – Fuj, nechcem, nechutí mi to, nebudem to viacej jesť! Aj vy patríte medzi rodičov, ktorým už dochádzajú nervy pri stravovaní vašich ratolestí? Nútiace techniky nezaberajú, to si isto pamätáte ešte zo svojho detstva. Ako prinútiť malých nezbedníkov, aby im jedlo chutilo a bolo zároveň výživné? Ak hľadáte spôsob, ako im do stravy prepašovať aj menej obľúbenú zeleninu, prebuďte fantáziu a zahrajte sa s jej prípravou.
Múdra sova
Budete potrebovať:
8-9 cherry paradajok
1 balenie mozzarelly Galbani
1 uhorka (nakladačka)
1 mrkva
Pažítka
Biely toastový chlieb
Tekvicové semienka
Postup prípravy: Zeleninu umyte, mrkvu ošúpte. Cherry paradajky nakrájajte na polovice a naukladajte na tanier, čím vytvoríte telo sovy. Mozzarellu nakrájajte na plátky, z dvoch plátkov vykrojte kolieska na oči sovy. Z uhorky odkrojte kolieska, ktoré tiež položíte na oči. Potom z nich vykrojte aj časti na krídla a na hlavu. Na vrch očí ešte položte tekvicové semienka. Z kúska mrkvy vykrojte nos a nohy, zvyšnú mrkvu použijete na spodok taniera ako konár. Na jej koniec ešte naaranžujte odstrihnutú pažítku. Z bieleho toastového chleba vykrojte formičkami dve hviezdičky.
To, že jednotvárna strava neprospieva deťom vám nemusíme pripomínať. Ako ale docieliť, aby boli detské jedlá pestré a aby deťom zároveň chutili? Pohrajte sa so surovinami a vyskladajte deťom milé a vtipné postavičky priamo na tanieri. A pokojne do tejto činnosti zapojte aj samotné deti. Príprava je jednoduchá a potrebujete k tomu ingrediencie, ktoré sa nájdu v každej domácnosti.
Darmo budete dieťaťu vysvetľovať, že zelenina je zdravá a má v sebe veľa vitamínov. Ak deti odmietajú určitý druh potraviny, skúste ju nenápadne zamaskovať do jedál. Napríklad spomínanú zeleninu môžete vykrojiť do rôznych tvarov a dieťa nespozná, že neobľúbenú surovinu konzumuje. Dôležité sú aj návyky, ktoré by ste u detí mali pestovať už od útleho detstva. Stolujte spolu ako rodina, jedzte všetci rovnaké jedlá a nezabúdajte využívať zdravé a výživné potraviny v kuchyni už od útleho detstva.
Smelý zajko na trávičke
Budete potrebovať:
3 ks šalátových listov
Kúsok mrkvy s vňaťou
1 balenie mozzarelly Galbani
1 plátok šunky
1 reďkovka
Kúsok pažítky
ľanové semienka
2 hrianky z toastového chleba
Nátierka
Postup prípravy: Zeleninu umyte, mozzarellu zlejte z nálevu. Šalátové listy natrhajte nadrobno, prípadne nechajte túto činnosť deťom. Mozzarellu nakrájajte na plátky, z ktorých povykrajujte jednotlivé tvary na telo zajaca – kruh na hlavu, podlhovasté tvary na uši a telo, kúsky na nohy a chvost. Použiť môžete aj formičky na medovníky. Rovnako aj zo šunky vykrojte tvary – kruh na bruško a podlhovasté tvary na uši. Zostáva dorobiť tváričku – na krúžok mozzarelly položte plátok reďkovky, z pažítky vytvorte fúzy, na oči použite ľanové semienka, na ústa tenučké kúsky mrkvy a na nos kúsok tmavšej časti reďkovky. Všetko poskladajte do tvaru zajaca. Na bok ešte naaranžujte hrianky vykrojené do tvaru vajíčok a natrite ich nátierkou. Pokiaľ chcete svoj výtvor doviesť k dokonalosti, nakrájajte mrkvu na plátky, z ktorých tenkým nožom vykrojte malé mrkvičky. Z vňate natrhajte malé kúsky a naaranžujte mini mrkvičky.
Pozrite si aj ďalšie inšpirácie na recepty nielen pre najmenších:
Inzercia