Spracované potraviny sú všade okolo nás, lákajú nás svojím vzhľadom a chuťou. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo naozaj konzumujete? Tento článok vám ponúka deväť presvedčivých dôvodov, prečo by ste mali prestať jesť spracované potraviny. Dozviete sa, ako môžete ušetriť peniaze, zlepšiť svoje zdravie a vyhnúť sa závislosti na nezdravých potravinách.
1. Ekonomická úspora
Jedným z najväčších motívov na obmedzenie konzumácie spracovaných potravín je finančná úspora. Čerstvá zelenina, ovocie a mäso sú často lacnejšie ako rôzne polotovary a snacky. Premýšľajte: míňate viac peňazí na jedlo, ktoré vás robí nezdravými. Nemá to zmysel, však?
2. Preč s fosfátmi!
Spracované potraviny sú plné fosfátov, ktoré predlžujú ich trvanlivosť a zlepšujú ich vzhľad. Pre človeka sú však tieto látky veľmi škodlivé. Predčasné starnutie, problémy s pečeňou a obličkami, slabé kosti – to všetko získate spolu s každým ďalším spracovaným jedlom.
3. Zbavte sa závislosti
Spracované potraviny obsahujú veľa sacharidov a môžu spôsobiť závislosť, podobnú drogovej závislosti. Hladina cukru v krvi prudko stúpa a vyžaduje si ďalšiu dávku veľmi sladkého alebo veľmi slaného jedla. Takto vznikajú diabetes, obezita a problémy so srdcom. Stojí to za to?
4. Myslite na zdravie
Nezdravé jedlo podporuje vznik infekcií a zápalov v tele. V takejto prostredí sa baktérie ľahko množia. Nechajte už tieto mikróby na pokoji, prestaňte ich konzumovať.
5. Zlepšite svoj mozog
Správna výživa pomáha vášmu mozgu lepšie fungovať. Ste sústredenejší a produktívnejší. Naopak, nezdravé potraviny zatemňujú myseľ a vedomie. Cukor je pre mozog potrebný len v malých množstvách. Všetko nadmerné množstvo cukru prispieva k degradácii vašich kognitívnych schopností.
6. Chráňte svoje orgány
Spracované potraviny ničia vaše vnútorné orgány. Telo nevie, ako si s nimi poradiť, pretože sú proti prírode. Tráviaci systém sa z nich postupne poškodzuje a ochorie.
7. Bez GMO
Mnohé spracované potraviny sú vyrobené v laboratóriách. Geneticky modifikované organizmy (GMO) sú spojené s neplodnosťou, poškodením orgánov a rakovinou. Nadmerné množstvo týchto potravín spôsobuje zvyšovanie hmotnosti a znečisťuje krv a črevá.
8. Bez pesticídov
Pri pestovaní GMO sa používajú obrovské množstvá pesticídov. Keby ste vedeli, že cereálie obsahujú približne 70 rôznych pesticídov, určite by ste si ich nekúpili.
9. Reálne potraviny
Jedzte len to, čo je prirodzené. Pozrite sa, ako reagujú zvieratá, hmyz a baktérie na jedlo. Reálne potraviny hnijú a plesnivejú. Spracované potraviny sú syntetické a často obsahujú falošné a modifikované zložky. Ak aj mravec odmieta toto jedlo, možno by ste aj vy mali dvakrát premýšľať, než si ho dáte.
Zdroj: takprosto.cc