Tieto potraviny môžu spúšťať migrény a bolesti hlavy

Zdieľať
Migréna

Migrénou trpí až 15% dospelých osôb. Od ostatných druhov bolesti hlavy je migréna sprevádzaná inými príznakmi, ktoré sú závažnejšie než u bežnej bolesti hlavy a podstatne narušujú kvalitu života postihnutých ľudí.

Migréna
https://www.gettyimages.com/

Aj napriek intenzívnemu výskumu stále nepoznáme presnú príčinu vzniku migrény.

Je jasné, že samotná diéta u vás nevyvolá migrénu.

Avšak u ľudí, ktorí už migrénami trpia, je diéta a spôsob stravovania jedným z faktorov, ktoré migrénu môžu spustiť.

Desať až šesťdesiat percent ľudí trpiacich migrénami potvrdzuje, že spúšťačom ťažkostí sú niektoré konkrétne potraviny ..

Týmto potravinám sa bežne hovorí spúšťače migrény.

Zrelé syry

Syr patrí medzi časté spúšťače migrén.

Odborníci sa domnievajú, že dôvodom je vysoký obsah tyramínu v dozretých syroch. Tyramín je aminokyselina, ktorá pôsobí na cievy a môže vyvolávať bolesti hlavy .

Medzi ďalšie potraviny s vysokým obsahom tyramínu patria údené syry, nakladané či uležané syry vrátane čedaru či švajčiarskeho syra.

Veľa tyramínu je tiež v salámach, kyslej kapuste a tofu . Bohužiaľ dôkazy o vzťahu medzi tyramínom a migrénami nie sú jednoznačné.

Avšak viac ako polovica štúdií potvrdzuje, že tyramín u niektorých ľudí môže pôsobiť ako spúšťač migrény .

Je však potrebné vykonať ďalšie kvalitné štúdie, ktoré by tento vzťah potvrdili, odborníci sa domnievajú, že zhruba 5% ľudí trpiacich migrénou sú citliví na tyramín a môže u nich záchvat migrény spustiť .

Ak trpíte migrénou a jej prejavy sa u vás často objavujú po konzumácii tvrdých či zrelých syrov, možno za to môže práve tyramín.

Čokoláda

Čokoláda patrí medzi časté spúšťače migrény.

Dôvodom sú pravdepodobne fenyletylamín a flavonoidy, látky, ktoré v hojnom množstve nájdeme práve včokoláde.

Avšak dôkazy o vplyve týchto látok na migrénu nie sú jednoznačné.

Niekoľko štúdií naznačuje, že čokoláda naozaj u citlivých ľudí môže vyvolať migrénu .

Aj konzumácia nasledovných potravín sa ukázala, že má potenciál vyvolávať u ľudí migrény:

  1. ančovičky
  2. avokádo
  3. banány
  4. kofeín (káva, čaj)
  5. citrusové ovocie
  6. syr (najčastejšie zrejúci)
  7. čokoláda
  8. figy
  9. ryba sleď
  10. šošovica
  11. hrach
  12. arašidy
  13. spracované mäso (salámy, klobásy)
  14. maliny
  15. hrozienka
  16. slivky
  17. sardinky
  18. sójová omáčka
  19. víno

Okrem potravín to môže byt ešte zopár ďalších vecí, ako napríklad únava, nedostatok spánku, nepravidelná strava (vynechávanie jedál), blikajúce svetlo, zmena atmosférického tlaku a niektoré druhy pachov (parfémy, farby alebo chemikálie).

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané