8 potravín, ktoré vás na jeseň ochránia pred chrípkou aj covidom: Číslo 4 má zázračné účinky

Zdieľať
Ilustračné foto
Ilustračné foto www.gettyimages.com

Je tu už oficiálne jeseň. Letné radovánky sa tak definitívne skončia aj našim chuťovým pohárikom. Počas jesene na vaše telo budú útočiť vírusy a baktérie …

Aby mal váš imunitný systém šancu brániť sa, musíte mu dodať dostatok vitamínov a živín. Viete, ktoré potraviny sú na to najlepšie?

Zmena počasia volá aj po zmene na tanieri. „V jesennom a zimnom období si dajte záležať na tom, aby jedlá, ktoré konzumujete, boli vždy teplé. Dokonca aj raňajky a večere, „zdôrazňuje odborníčka na výživu Zdenka Havettová a jedným dychom dodáva:“ Ak ste si počas leta dopriali veľa čerstvej zeleniny ako uhorky či paradajky, šalátov, ovocia, melónov a chladených dobrôt ako zmrzlina, je najvyšší čas na zmenu. Do svojho jedálnička zaraďte teplé raňajky, ktoré môžete ochutiť lekvárom či džemom, ktoré ste si pripravili z letných zásob. Večerný šalát môžete vymeniť napríklad za polievku. “

„Jesenné obdobie je na dlho varené polievky ako stvorené a pripravovať by sme si ich mali aspoň raz za týždeň. Okrem toho, že príjemne zahrejú počas chladnejších jesenných dní, sú tiež ľahko stráviteľné a posilnia váš imunitný systém, „tvrdí odborníčka na výživu.

Jednoduchú zeleninovú polievku si dokáže doma uvariť úplne každý. Stačí v dostatočnom množstve vody nechať dve až štyri hodiny variť mrkvu, zeler, petržlen, pór s mletým koriandrom, kmínom a so semienkami pískavice. Hotovú polievku treba dochutiť soľou a korením a na záver pridať petržlen. Ako obmenu základného receptu môžete pridať mäso či strukoviny. „Obohatiť svoj jedálniček môžeme o strukovinové polievky. Pridať môžeme aj hrachový a šošovkový prívarok, „radí Havettová.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané