Je tu už oficiálne jeseň. Letné radovánky sa tak definitívne skončia aj našim chuťovým pohárikom. Počas jesene na vaše telo budú útočiť vírusy a baktérie …
Aby mal váš imunitný systém šancu brániť sa, musíte mu dodať dostatok vitamínov a živín. Viete, ktoré potraviny sú na to najlepšie?
Zmena počasia volá aj po zmene na tanieri. „V jesennom a zimnom období si dajte záležať na tom, aby jedlá, ktoré konzumujete, boli vždy teplé. Dokonca aj raňajky a večere, „zdôrazňuje odborníčka na výživu Zdenka Havettová a jedným dychom dodáva:“ Ak ste si počas leta dopriali veľa čerstvej zeleniny ako uhorky či paradajky, šalátov, ovocia, melónov a chladených dobrôt ako zmrzlina, je najvyšší čas na zmenu. Do svojho jedálnička zaraďte teplé raňajky, ktoré môžete ochutiť lekvárom či džemom, ktoré ste si pripravili z letných zásob. Večerný šalát môžete vymeniť napríklad za polievku. “
„Jesenné obdobie je na dlho varené polievky ako stvorené a pripravovať by sme si ich mali aspoň raz za týždeň. Okrem toho, že príjemne zahrejú počas chladnejších jesenných dní, sú tiež ľahko stráviteľné a posilnia váš imunitný systém, „tvrdí odborníčka na výživu.
Jednoduchú zeleninovú polievku si dokáže doma uvariť úplne každý. Stačí v dostatočnom množstve vody nechať dve až štyri hodiny variť mrkvu, zeler, petržlen, pór s mletým koriandrom, kmínom a so semienkami pískavice. Hotovú polievku treba dochutiť soľou a korením a na záver pridať petržlen. Ako obmenu základného receptu môžete pridať mäso či strukoviny. „Obohatiť svoj jedálniček môžeme o strukovinové polievky. Pridať môžeme aj hrachový a šošovkový prívarok, „radí Havettová.