Strava bohatá na ovocie môže významne znížiť riziko rakoviny. Mnohé štúdie dokazujú, že konzumácia piatich porcií ovocia denne môže znížiť riziko vzniku nádorov až o 40 %. Tento článok prináša prehľad siedmich druhov ovocia, ktoré by ste mali zaradiť do svojho každodenného jedálnička, aby ste podporili svoje zdravie a minimalizovali riziko rakoviny.
7 druhov ovocia, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine. Mali by ste ich jesť denne
Strava bohatá na ovocie môže pomôcť ochrániť ľudí pred mnohými druhmi rakoviny. Početné štúdie dokazujú, že konzumácia piatich porcií ovocia denne môže znížiť riziko vzniku nádorov v priemere o 40 %.
Vitamíny, minerály a antioxidanty blokujú a neutralizujú voľné radikály, ktoré poškodzujú dôležité zložky živých buniek. Ovocie je nielen veľmi chutné, ale aj mimoriadne prospešné. Prinášame prehľad siedmich druhov ovocia, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, aby ste predchádzali rakovine.
Červené jablká
Vedci zistili, že ovocie červenej farby znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka. Karotenoidy, ktoré sú zodpovedné za žltú, červenú a oranžovú farbu ovocia a zeleniny, majú protirakovinové vlastnosti. Jedzte červené jablká iba s kôrou.
Mango
Mnohé štúdie ukázali, že ženy, ktoré jedia mango, majú nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka. Mango obsahuje veľké množstvo polyfenolov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a pomáhajú znižovať oxidačný stres, ktorý môže spôsobiť rakovinu. Polyfenoly tiež zmierňujú zápaly v tele.
Citrusy
Citrusy ako pomaranč, grapefruit a citrón sú bohaté na vitamín C. Tento vitamín zabraňuje tvorbe nitrozamínov, ktoré majú silný karcinogénny účinok. Nitrozamíny môžu vzniknúť po konzumácii spracovaného mäsa. Vitamín C pomáha predchádzať rakovine žalúdka, hrtana, prsníka a pľúc.
Kivi
Kivi obsahuje obrovské množstvo vitamínu C. Tento plod obsahuje 12-krát viac vitamínu C než pomaranč, 30-krát viac než jablko a 60-krát viac než hrozno. Kivi, rovnako ako citrusy, je výborným prostriedkom na prevenciu a liečbu rakoviny.
Avokádo
https://www.freepik.com
Avokádo obsahuje luteín, horčík a mononenasýtené tuky. Tento plod obsahuje silný antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály. Avokádo je tiež dobrým zdrojom beta-karoténu a obsahuje viac draslíka ako banány. Tento plod pomáha bojovať s rakovinou ústnej dutiny, prsníka a prostaty.
Červené ďatle
Červené ďatle sú bohaté na vitamíny B, C, P a karotén. Mnoho ľudí po odstránení rakovinových nádorov a chemoterapii konzumuje červené ďatle. Denne je potrebné konzumovať odvar z 10 ďatlí. Tento odvar pomáha zvýšiť imunitu, posilniť organizmus a predchádzať rakovine.
Maliny
Maliny obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov nazývaných antokyány. Tieto látky dokážu predchádzať niektorým druhom rakoviny. Okrem toho maliny pomáhajú bojovať s rakovinou čriev a inými druhmi nádorov. Odborníci odporúčajú denne konzumovať 40 gramov týchto plodov.
Konzumujte tieto druhy ovocia, ktoré vám pomôžu znížiť riziko vzniku rakoviny.