7 dôvodov, prečo sú ovsené vločky zázrakom pre vaše zdravie

Zdieľať
ovsené vločky
7 dôvodov, prečo sú ovsené vločky zázrakom pre vaše zdravie Foto: depositphotos.com

Ovsené vločky sú skvelé na chudnutie, cholesterol aj trávenie. Ak vám nechutia v kaši, vyskúšajte tento trik! Ovsené vločky sú skutočný výživový zázrak, no nie každý chce každý deň raňajkovať kašu alebo si ich sypať do jogurtu. Objavte jednoduchý spôsob, ako ich nenápadne začleniť do svojho jedálnička a užívať si všetky ich benefity bez toho, aby ste museli meniť svoje stravovacie návyky.

Každý, kto sa zaujíma o zdravú výživu alebo sa snažil zhodiť prebytočné kilá, sa určite stretol s odporúčaním zaradiť do jedálnička ovsené vločky. Táto nenápadná obilnina možno nevyzerá lákavo, ale je skutočným klenotom, ktorý prospieva organizmu v mnohých ohľadoch.

V prvom rade je cenným zdrojom oboch druhov vlákniny, teda rozpustnej aj nerozpustnej, ktoré majú zásadný vplyv na zdravie čriev a tráviace procesy, pozitívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu a predlžujú pocit sýtosti. Ovsené vločky sa radia medzi komplexné sacharidy, čo znamená, že z nich telo uvoľňuje energiu postupne a po konzumácii nedochádza k prudkému nárastu hladiny cukru v krvi.

Bielkoviny v ovsených vločkách

Možno vás prekvapí, že ovsené vločky sú tiež dobrým zdrojom rastlinných bielkovín – v 100 gramoch ich nájdete 14 gramov. V kombinácii s ďalším zdrojom proteínov tak ľahko vytvoríte výživné raňajky alebo desiatu, ktorá obsahuje dostatok všetkých dôležitých živín.

Okrem toho sú bohaté na vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín) a B6, ktoré sú kľúčové pre energetický metabolizmus a nervový systém. K ďalším cenným látkam patria železo, horčík, fosfor, zinok a mangán, ktoré ovplyvňujú správne fungovanie imunitného systému, kostí a celkové zdravie.

ovsená kaša
7 dôvodov, prečo sú ovsené vločky zázrakom pre vaše zdravie Foto: www.freepik.com

Kašu jesť nemusíte, skúste to inak

Nie každý sa ráno prebudí s nadšením, že bude raňajkovať ovsenú kašu. Niekomu vadí konzistencia, inému chuť, a tak na vločky zanevrie úplne. Mnoho ľudí ich tiež považuje za potravinu vhodnú predovšetkým do redukčnej diéty, no v skutočnosti by sme si ich mali pravidelne dopriať všetci, pretože ich benefity pre celkové zdravie sú naozaj široké. A vôbec nemusí ísť o chudnutie. Ak hľadáte spôsob, ako ich zaradiť do jedálnička, máme pre vás jednoduchý trik.

Použite mixér

Najjednoduchší spôsob, ako využiť benefity ovsených vločiek, je počítať s nimi ako s ingredienciou pri každodennom varení. Na začiatok vám pomôže, ak vločky rozmixujete a uložíte do dózy, ktorú budete mať v kuchyni pri ruke.

Nepotrebujete žiadny špeciálny prístroj – bohato vám postačí obyčajný ručný mixér s prídavnou nádobou, poradí si s nimi aj smoothie maker. Vzniknutú ovsenú „múku“ presypte do uzatvárateľnej nádoby a priebežne pridávajte do jedla.

Ako variť s ovsenými vločkami?

Keď budete mať rozmixované vločky po ruke, objavíte desiatky spôsobov, ako ich použiť – a v mnohých prípadoch o nich vo výslednom jedle ani nebudete vedieť. Skvele fungujú v zeleninových aj mäsových polievkach, ktoré výborne zahustia, ale neovplyvnia ich výslednú chuť. Pridať ich môžete do zmesi na sekanú, do hydinových aj zeleninových karbanátkov, nákypov, zeleninových placiek alebo vaječnej omelety.

Pri pečení domácich múčnikov môžete vločkami nahradiť časť múky, hodia sa aj do cesta na chlieb, rožky, palacinky, lievance, koláče, sušienky alebo muffiny. Pridať ich môžete aj do smoothie alebo mliečnych koktailov. Niekedy použijete jednu lyžicu, inokedy viac, ale postupne sa stanú ovsené vločky bežnou súčasťou vášho jedálnička, ktorý bude bohatší na vlákninu a množstvo cenných látok.

ovsené vločky v jogurte
7 dôvodov, prečo sú ovsené vločky zázrakom pre vaše zdravie Foto: www.freepik.com

7 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky

  1. Dodajú telu energiu
  2. Podporujú zdravé chudnutie
  3. Pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu
  4. Prispievajú k vyrovnanej hladine krvného cukru
  5. Majú pozitívny vplyv na imunitu
  6. Sú skvelým zdrojom vlákniny
  7. Obsahujú dôležité vitamíny a minerálne látky
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané