Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 dôvodov, prečo by sme mali jesť mak

BRATISLAVA 5. mája 2016 – Mak je neodmysliteľnou súčasťou asi každej slovenskej kuchyne. Buchty, záviny, šúľance či bobáľky – to sú najobľúbenejšie makové jedlá, bez ktorých si azda náš jedálniček ani nevieme predstaviť.

Titulná foto

História čiernych zrniečok však siaha až do starého Egypta, 3000 rokov dozadu. Liečivé účinky maku boli známe už Číňanom, Arabom, Grékom či Indom. Mak siaty sa preslávil najmä vďaka obsahu ópia, málokto však pozná aj jeho blahodarné účinky.

Tu je 5 hlavných dôvodov, prečo by sme mali mak konzumovať:

  1. Je zdrojom mnohých vitamínov, bielkovín, tukov a vlákniny. Obsahuje kyselinu linolovú, ktorá znižuje tlak a vyznačuje sa vysokým obsahom prírodného antioxidantu – vitamínu E.
  1. Je bohatý na horčík, železo a vápnik (dokonca viac ako mlieko).
  1. Prispieva k zníženiu stresu.
  1. Funguje ako prevencia proti osteoporóze.
  1. Podporuje rast vlasov a nechtov.

 

Ako mak najlepšie pripravíme?

Ručný mlynček je na mletie ideálny, pretože sa z maku stihnú uvoľniť oleje, ktoré ho robia chutnejším. Dnes už nájdeme v obchodoch elektrické mlynčeky, ktoré prácu vykonajú za nás. Vo väčšine elektrických mlynčekoch sa však mak zomelie rýchlo, ale nasucho. Preto ak chceme dosiahnuť neodolateľnú chuť makových koláčov a závinov ako od starej mamy, vsaďme na overenú klasiku.

Mlyncek na mak 1.jpg
Mlynček na mak

Chýba Vám doma takýto pomocník?

Navštívte náš e-shop Kinekus na www.kinekus.sk a vyberte si mlynček podľa Vašich predstáv. Nájdete tam aj množstvo ďalších produktov, ktoré Vám pomôžu v domácnosti, dielni či záhrade.

Inšpirujte sa. Ďalšie praktické pomôcky, ktoré využívajú gazdinky v tradičnej kuchyni.

 

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. mája 2016Zdroj Natívny článok
K téme , ,

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...