6 potravín ktoré sa neodporúčajú znovu ohrievať

Zdieľať
0f00c93e.jpg

Občas sa tak stáva, že po uvarení niektorých potravín nám veľa ostane a uschováme ich v chladničke.

My sme tieto jedlá dali do chladničky a po chvíli opäť ohriali a jedli.

Prihrevanie jedla a ich následné konzumovanie sa pri niektorých potravinách neodporúča.

Kuracie mäso

2919724d.jpg

Pravdepodobne najviac populárne mäso ktoré sa u nás konzumuje.

A veľmi často kurča možno nájsť aj v našich chladničkách.

Pri opätovnom zohrievaní nastáva zmena kompozície bielkovín.

Preto sa neodporúča prihrievať kuracie mäso,

ktoré obsahuje percentuálne väčšie množstvo bielkovín ako červené druhy mäsa.

Mäso čo vám ostane môže byť použité v šalátoch alebo na prípravu sendvičov.

V tomto prípade nie je nutné znovu ohrievať.

Huby

E5f24bf9.jpg

Huby sú pomerne zložité na trávenie.

To je dôvod, prečo sa neodporúčajú  pre deti do 4 rokov .

Ale  sú aj zdravé, pretože sa jedná o zdroj rastlinných bielkovín.

Ak  sa chcete vzdať mäsa, odporúča sa zaradiť do stravy huby.

Pri prihrievaní húb hrozí zmena kompozície bielkovín,

chuti a strata ich zdravotných prínosov.

Môžu spôsobiť dokonca aj rôzne zažívacie ťažkosti.

Vajíčka

7d78ad1e.jpg

Pri opätovnom ohrievaní sa vajcia stávajú menej chutné, a mení sa ich štrukturálne zloženie.

Pri vysokých teplotách sa v nich vytvárajú toxické látky.

To neplatí pre tie potraviny, v ktorých sa vajíčka nachádzajú ako súčasť omáčok,

napríklad majonéza (keďže do majonéz sa dávajú surové vajíčka).

Zemiaky

B3b6bbb7.jpg

Žiadne významné problémy ohrievanie zemiakov nespôsobuje  ale chuť zemiakov z mikrovlnky je rozdielna.

Snažte sa pripraviť si presné množstvo zemiakov k jedlu .

Keď skonzumujete zemiaky hneď po ich príprave alebo dokonca aj neskôr studené,

majú vtedy najvyššie percento škrobu,

ktorý zaručuje dlhotrvajúci pocit sýtosti.

Repa

De427920.jpg

Repa je potravina s vysokým obsahom dusičnanov,

ktoré keď sa opätovne zohrejú, zmenia sa na dusitany.

Dusitany sú potenciálny karcinogén pre ľudský organizmus.

Ryža

Cook rice with chicken broth intro.jpg

Uvarená ryža obsahuje vodu a tak sa spóry začnú meniť na baktérie,

ktoré sa ďalej rozmnožujú.

Čím dlhšie necháte uvarenú ryžu stáť,

tým je väčšie riziko, že v nej začnú baktérie Bacillus cereus produkovať toxíny.

Toxíny sa varením ani zohrievaním neodstránia.

Ryžu preto jedzte vždy čerstvú a nikdy ju neodkladajte do chladničky.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané