6 potravín, ktoré je prísne zakázané konzumovať pacientom so štítnou žľazou

Zdieľať
štítna žľaza
štítna žľaza www.gettyimages.com

Nedostatok jódu môže narušiť jeden z našich najdôležitejších orgánov, štítnu žľazu. Ženy sú týmto problémom ohrozené oveľa viac ako muži. Opuchnutá bolesť krku, hrdla a hrudníka, nervozita, ťažkosti s dýchaním, ťažkosti s prehĺtaním, tieto príznaky sa môžu objaviť pri problémoch so štítnou žľazou. Ak vám bola diagnostikovaná dysfunkcia štítnej žľazy, určite zo svojho jedálnička vyraďte nasledujúce potraviny.

1. Cukor

Cukor má negatívny vplyv nielen na funkciu štítnej žľazy, ale aj na mnoho ďalších našich orgánov.

2. Sója

Sója má vplyv na funkciu určitých hormónov, a preto ak užívate lieky na štítnu žľazu, medzi užívaním liekov a konzumáciou sóje musí uplynúť niekoľko hodín. Vďaka obsahu izoflavonoidov inhibuje absorpčnú kapacitu jódu štítnou žľazou.

3. Potraviny vyprážané na tuku a oleji

Potraviny smažené na množstve tuku alebo oleji sú veľmi nezdravé. Obsahujú veľa trans -tukov a majú negatívny vplyv na funkciu štítnej žľazy.

4. Kvitnúca zelenina

Obsahujú izothiokyanady, ktoré inhibujú schopnosť štítnej žľazy absorbovať jód. Zakázaný zoznam obsahuje kapusta, ružičkový kel, brokolica, karfiol.

5. Lepok

Rovnako ako sója potraviny obsahujúce lepok negatívne ovplyvňujú funkciu štítnej žľazy. Vyvarujte sa potravín s vysokým obsahom lepku, ako napr. raž, jačmeň, pšenica.

6. Káva

Lekári tvrdia, že viac ako jedna šálka kávy denne nemá príliš pozitívny vplyv na funkciu štítnej žľazy a nadobličiek.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané