Trápia vás zvýšené hladiny cholesterolu? Nezúfajte, stačí zaradiť do svojho jedálnička niekoľko jednoduchých potravín a môžete ho znížiť prirodzene a lacno!
Vysoký cholesterol je problém, s ktorým sa dnes stretáva veľa ľudí, a jeho nebezpečne zvýšené hladiny môžu viesť k závažným zdravotným komplikáciám. Dobrou správou však je, že nie vždy je potrebné siahnuť po liekoch. Stačí zmeniť stravovacie návyky a zaradiť do jedla potraviny, ktoré pomáhajú znížiť hladinu zlého (LDL) cholesterolu, pričom podporujú zvýšenie dobrého (HDL) cholesterolu.
Čo je LDL cholesterol?
Cholesterol je látka, ktorú naše telo čiastočne produkuje samo, no prijímame ju aj z jedla. Hoci je pre telo nevyhnutný, napríklad na tvorbu bunkových membrán či hormónov, vysoké hladiny LDL cholesterolu môžu spôsobovať vážne problémy, pretože prispievajú k upchávaniu ciev, čo vedie k rôznym ochoreniam, ako je napríklad ateroskleróza. Našťastie, existujú potraviny, ktoré môžu tento „zlý“ cholesterol účinne znížiť.
Co znižuje hladinu cholesterolu?
1. Cesnak
Cesnak je nielen skvelý na ochutenie jedál, ale aj veľmi účinný pomocník pri znižovaní cholesterolu. Jeho zložky dokážu podporiť zdravie srdca a znížiť tvorbu krvných zrazenín. Cesnak obsahuje zlúčeniny s priaznivými účinkami na zníženie hladiny LDL cholesterolu v krvi.
2. Strukoviny
Strukoviny, ako sú fazuľa, šošovica, cícer či hrach, sú výborným zdrojom bielkovín a vlákniny, pričom obsahujú veľmi málo tukov. Ak ich budete konzumovať pravidelne, prispejete k výraznému zníženiu hladiny zlého cholesterolu. Navyše sa hodia do množstva pokrmov, od polievok až po dezerty.
3. Kajenské korenie
Kajenské korenie je nielen vynikajúcim dochucovadlom, ale aj skvelým pomocníkom pri znižovaní cholesterolu. Obsahuje kapsaicín, ktorý podporuje krvný obeh a prispieva k zdraviu kardiovaskulárneho systému.
Tieto cenovo dostupné potraviny vám môžu pomôcť znížiť nezdravý cholesterol a zároveň zlepšiť celkové zdravie. Stačí ich pravidelne zaradiť do svojho jedálnička a môžete účinne podporiť svoje srdce!
4. Ovocie ako jablká a hrušky
Jablká a hrušky sú plné antioxidantov, najmä flavonoidov, ktoré majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu. Okrem toho sú bohaté na vlákninu, vitamíny a ďalšie dôležité živiny, ktoré chránia pred srdcovými problémami.
5. Vlašské orechy
Ak chcete mať zdravé srdce, vlašské orechy by nemali chýbať vo vašej strave. Sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú triglyceridy a podporujú zdravé hladiny cholesterolu. Okrem toho obsahujú antioxidanty, ktoré chránia cievy.
6. Ovsené vločky
Ovos a jeho vločky sú veľmi účinnou zbraňou proti cholesterolu. Obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá znižuje absorpciu cholesterolu do krvi. Taktiež sú bohaté na beta-glukány, ktoré pomáhajú nielen pri zápaloch, ale aj pri zlepšení funkcie pečene a regulácii hladiny cukru v krvi.