Šúpanie vajíčok natvrdo môže byť niekedy naozaj frustrujúce, najmä keď sa škrupina nechce oddeliť od bielka. Prinášame vám 5 užitočných tipov, ako sa zbaviť tvrdohlavej škrupiny a zachovať vajcia esteticky nepoškodené.
Vajcia natvrdo sú ideálnou potravinou pre rýchlu desiatu, občerstvenie alebo doplnok k polievkam, šalátom, pomazánkam či omáčkam. Ich príprava je jednoduchá, ale problémy niekedy spôsobuje škrupina, respektíve jemná blanka medzi škrupinou a bielkom. Ak je príliš pevná, počas lúpaní sa trhá aj kus bielka, čo zanecháva vajce nevzhľadné. Ako tomu predísť?
Výber vajec
Všeobecne platí, že čím čerstvejšie vajce, tým ťažšie sa škrupiny zbavuje. Úplne čerstvé vajcia uvarené krátko po znáške sa lúpu najťažšie, preto sa odporúča vyberať vajcia staré asi dva týždne. Pri kupovaných vajciach to zistíte podľa minimálnej doby trvanlivosti, ktorá je 28 dní od znášky.
Dôležitým krokom pri všetkých nasledujúcich metódach je ochladenie uvarených vajec v studenej vode po dobu 5-15 minút. Počas chladenia sa voda zohrieva, preto ju aspoň raz vymeňte. Potom si vyberte jednu z nasledujúcich metód:
1. Rozváľajte škrupinu
Namiesto postupného odlupovania skúste vajce jemne naklepať zo všetkých strán. Potom ho dlaňou jemne váľajte po doske alebo kuchynskej linke, aby bolo počuť praskanie, ale vajce nepoškodili. Škrupina sa následne ľahko odlúpi.
2. Pretrepte vajce v pohári
Na ďalší obľúbený trik budete potrebovať pohár – najlepšie zaváraninový s viečkom, ale stačí aj obyčajný pohár. Do tretiny ho naplňte studenou vodou, vložte vajce a uzavrite viečkom alebo dlaňou. Potom pohárom jemne pretrepte tak, aby nárazy popraskali škrupinu. Použite však primeranú silu, aby sa vajce nerozbilo celé. Ďalšou možnosťou je pretrepať všetky uvarené (a vychladené) vajcia naraz v hrnci s pokrievkou alebo v plastovej nádobe s viečkom.
3. Použite čajovú lyžičku
Uvarené a vychladené vajce naklepte na širšom konci, odstráňte časť škrupiny a pod blanku vložte čajovú lyžičku. Potom s ňou ľahko obkrúžte vajce po celej ploche a škrupina sa uvoľní. Ak ste niekedy použili lyžičku na odstránenie šupky z kiwi, je to podobné.
4. Vyfúknite vajce
Tento trik si získal popularitu na sociálnych sieťach. Uvarené a vychladené vajce naklepte na oboch koncoch, odstráňte škrupinu a potom silno fúknite do užšieho otvoru. Vajce vykĺzne a škrupina zostane v ruke. Niekedy sa však môže stať, že počas fúkania praskne aj bielok.
5. Pridajte ocot alebo citrón
Ďalšou metódou je pridanie octu alebo plátkov citróna do vody, v ktorej sa vajcia varia. Pôsobením kyseliny sa štruktúra škrupiny naruší a lúpanie pôjde ľahšie.
Prečo pravidelne jesť vajcia?
Vajcia sú výborným zdrojom kvalitných bielkovín, zasýtia a podporujú tvorbu svalovej hmoty. Sú vhodné aj do redukčnej diéty – priemerné vajce má len 80 kcal. Obsahuje vitamíny A, E, D, B-komplex, železo, vápnik, selén, zinok a cholín, ktorý pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
Napriek tomu, že sa v minulosti vajcia považovali za symbol vysokého cholesterolu, moderné štúdie to vyvrátili a vajcia si môžeme v primeranom množstve dopriať každý deň. Všeobecne platí, že zdraví ľudia môžu konzumovať 1-2 vajcia denne. U malých detí sa odporúča konzumácia štyroch vajec týždenne. V prípade ochorení vyžadujúcich špeciálnu diétu je potrebné konzultovať konzumáciu vajec s lekárom alebo výživovým špecialistom.